Έχει ειπωθεί πολλές φορές, αλλά διαβάζω κάποια ανησυχητικά σχόλια σχετικά με τα νέα από τη Νορβηγία (https://tinyurl.com/norwaycolonialism) και υποθέτω πως πρέπει να το προωθούμε συνεχώς.
Η έμφυλη βία δεν είναι δυνατόν να εξετασθεί ποτέ έξω από τα πλαίσια της αποικιοκρατίας διότι η έμφυλη βία είναι θεμελιώδης για την αποικιοκρατία. Η εκπαίδευση των προσφύγων στη Νορβηγία σχετικά με τις “σεξουαλικές νόρμες” αποτελεί κομμάτι μιας μακράς ιστορίας της αντιμετώπισης εκ μέρους της Δύσης της μαύρης ή μελαμψής αρρενοπώτητας ως «οπισθοδρομικής» και του λευκού φεμινισμού ως την απάντηση σε αυτό.
Η λευκή υπεροχή θα έκανε κάποιον να κολλήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως «Μα τι αποικίες δημιούργησε η Νορβηγία τελοσπάντων; » ή «Πού είναι το κακό σε αυτό;», χωρίς να εξετάσει συστήματα και ιδεολογίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η λευκότητα είναι το προνόμιο του να βλέπεις το μεμονωμένο χωρίς να αντιλαμβάνεσαι το δομικό. Το γεγονός ότι η Δύση δέχεται (λίγους) πρόσφυγες δεν την κάνει αγία, διότι η Δύση ήταν εκείνη που δημιούργησε τα σύνορα που αναγκάζονται να περάσουν οι πρόσφυγες!
Το γεγονός ότι αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα και θεωρείται εντάξει, σχετίζεται άμεσα με την αποικιοκρατία.
Το γεγονός ότι η άμεση αντίδρασή σε αυτό θα ήταν να σκεφτεί κάποιος ότι το να «εκπαιδεύεις» μαύρους και μελαμψούς άντρες σχετικά με τις «σεξουαλικές νόρμες» είναι μια καλή ιδέα, σχετίζεται άμεσα με την αποικιοκρατία.
Το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει ιδέα για τη μακρά και κτηνώδη ιστορία της δυτικής «εκπαίδευσης» των χωρών του Νότου σχετικά με έμφυλες και σεξουαλικές νόρμες (βλ. επιβολή Βικτωριανής σεξουαλικής ηθικής, κωδικοποίηση του δίπολου των φύλων, εισαγωγή της ομοφοβίας και του τρανς-μισογυνισμού, κλπ.) έχει άμεση σχέση με την αποικιοκρατία.
Το γεγονός ότι πιο εύκολα θεωρεί κάποιος την αρρενωπότητα των μαύρων ή των μελαμψών ως σεξιστική/ομοφοβική απ’ ότι την ευρωπαϊκή κουλτούρα (την πιο (τρανς)μισογυνιστική από όλες!) έχει άμεση σχέση με την αποικιοκρατία. Μαρτυρά μια βαθιά και άστοχη ανησυχία που πάντοτε είχε η λευκή υπεροχή: ότι το ζητούμενο της μετανάστευσης είναι στην πραγματικότητα η διείσδυση, ότι το άνοιγμα των συνόρων που έχουν επιβληθεί από τους λευκούς για τους μάυρους και τους μελαμψούς αποτελεί πρόσκληση για βιασμό. (Έκτακτο δελτίο ειδήσεων: Οι λευκοί έκαναν ήδη το ίδιο πράγμα: λέγεται αποικιοκρατία!). Η αποικιοκρατία ΕΙΝΑΙ κουλτούρα του βιασμού.
Ο λευκός φεμινισμός δεν είναι ποτέ η απάντηση, εκτός κι αν η λύση σας για την εμπόδιση της έμφυλης βίας περιλαμβάνει μαζικές ποινικοποιήσεις, κρατήσεις, βασανιστήρια, βομβαρδισμούς, κατοχές και πολέμους. Ο λευκός φεμινισμός δεν είναι ποτέ η απάντηση διότι δε μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να έχει ως στόχο την απελευθέρωση όλων των ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων γυναικών και: στόχος της θα είναι πάντα η ασφάλεια των λευκών γυναικών και ομοφυλόφιλων γυναικών υπό όρους. Μην ξεχνάμε: Οι λευκοί άντρες χρησιμοποίησαν την υποτιθέμενη «ασφάλεια» των λευκών γυναικών ως πρόφαση για να κατακτήσουν ολόκληρο τον κόσμο, σωστά; Στη Δύση, η ασφάλεια της λευκής γυναίκας εξαρτάται από την συμμετοχή της στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό.
Η κριτική από μαύρους και μελαμψούς ακτιβιστές ΔΕΝ είναι ότι θα έπρεπε να δικαιολογούμε τους αρσενικούς μετανάστες για τον σεξισμό τους, αλλά γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όπου πρέπει να «διδάσκονται» οι κοινότητες μεταναστών και προσφύγων και όχι ευρωπαίοι άντρες που έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας στον κόσμο (καλώ σε άμεση υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των λευκών πολιτικών αμέσως!).
Τα πολιτικά πλαίσια και οι οργανωτικές στρατηγικές που τόσο γενναιόδωρα έχουν προσφέρει στον κόσμο οι μαύροι και μελαμψοί ακτιβιστές μας δίνουν μια στρατηγική κατανόησης και αντιμετώπισης της πατριαρχίας που λαμβάνει υπόψη τον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, κ.α. Τα πλαίσια αυτά αρνούνται να απομονώσουν την «έμφυλη βία» από άλλες δομές εξουσίας όπως: πόλεμος, φυλακές, και σύνορα. Το πρόβλημα είναι το εξής: ο λευκός φεμινισμός δεν εμπιστεύεται στους μαύρους και μελαμψούς ανθρώπους την καταπολέμηση της πατριαρχίας στις κοινότητές τους.
Απαιτούμε μια έμφυλη πολιτική που κατανοεί πως η Δύση είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο οπισθοδρομικά και βάρβαρα μέρη για τις ετεροφυλόφιλες και ομοφυλόφιλες γυναίκες (σκεφτείτε το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα, τον αμερικανικό μιλιταρισμό, και το αμερικανικό σύστημα κράτησης).
Απαιτούμε μια έμφυλη πολιτική που κατανοεί τη μακρά και διαρκή ιερή παράδοση στη Δύση της δαιμονοποίησης, ποινικοποίησης, φυλάκισης και δολοφονίας μαύρων με την κατηγορία ότι είναι «σεξιστές» και «ομοφοβικοί».
Απαιτούμε μια έμφυλη πολιτική που κατανοεί οτι η «πατριαρχία» και η «ομοφοβία» δεν είναι χειρότερες στις κοινότητες μαύρων και μελαμψών, αλλά συναντώνται σε κοινωνίες, κουλτούρες και ανθρώπους σε διαφορετικές εκφάνσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από ανθρώπους της περιοχής και τοπικές στρατηγικές.
Η Δύση δεν είναι «περισσότερο απελευθερωμένη σεξουαλικά», ούτε «καλύτερη για τις γυναίκες και τους ΛΟΑΤ». Η Δύση κρύβει καλύτερα την σεξουαλική και έμφυλη βία που έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητα και ασκείται από τη λευκή αρρενωπότητα. Η Δύση αυτοπλασάρεται καλύτερα ως ένας ασφαλής παράδεισος ενώ την ίδια στιγμή βασανίζει όλους τους υπόλοιπους.
Πράγματα σαν και αυτά που συμβαίνουν στη Νορβηγία δεν είναι αθώα και μεμονωμένα περιστατικά. Αποτελούν κομμάτι της δημιουργίας ιδεών και στερεοτύπων που δικαιολογούν τη φυλετική βία. Η βοήθεια, ο σεβασμός και η υποστήριξη των προσφύγων δε θα έπρεπε ποτέ να εξαρτώνται από το πόσο «φεμινιστές» είναι και φοβάμαι πως αυτό τείνει να γίνει ο κανόνας.
Αγαπητοί ανήσυχοι λευκοί φεμινιστές: παρακαλώ αντιμετωπίστε την ανεξέλεγκτη επιδημία μισογυνισμού που διαιωνίζεται από τους λευκούς άντρες. Βγαίνει πλέον εκτός ελέγχου και αυτοί οι αγροίκοι πρέπει να εκπολιτιστούν!
Αποκλειστική μετάφραση για το Νόστιμον Ήμαρ: Afterwords

Δημοσίευση σχολίου