Ο διάσημος καλλιτέχνης Άι Ουέι Ουέι θα εγκαταστήσει δεκάδες φράκτες στη Νέα Υόρκη στις αρχές του Οκτωβρίου, για να καταγγείλει την άνοδο του προστατευτισμού στον κόσμο, έργο που ζήτησε το ίδρυμα Public Art Fund της Νέας Υόρκης.

Στην αμερικανική μεγαλούπολη ο 59χρονος δημιουργός θα εγκαταστήσει στυλιζαρισμένες περιφράξεις σχεδόν παντού στην πόλη όπου έζησε κι ο ίδιος από το 1983 έως το 1993.

Ορισμένοι από τους φράκτες του θα τοποθετηθούν σε εμβληματικές τοποθεσίες όπως το Doris C. Freedman Plaza, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Σέντραλ Παρκ, ή τη σχολή αρχιτεκτονικής και μηχανικής Cooper Union, στο Ιστ Βίλατζ, όπως επισήμανε το ίδρυμα Public Art σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα.

«Ο φράκτης υπήρξε πάντα ένα εργαλείο πολιτικού χωροταξικού σχεδιασμού» σχολίασε σε ένα δελτίο τύπου ο Κινέζος καλλιτέχνης, για τον οποίο αυτός ο όρος «οδηγεί σε συσχετισμούς» με λέξεις όπως «σύνορα», «ασφάλεια» και «γείτονας», «που συνδέονται με το υπάρχον πολιτικό περιβάλλον».

Μέσω αυτού του σχεδίου, ο Άι Ουέι Ουέι θέλει να στείλει το μήνυμα ότι «αν και οι φράκτες χρησιμοποιούνται για να μας διχάσουν, όλοι μοιάζουμε μεταξύ μας».

Η εγκατάσταση θα είναι ορατή σε φιλότεχνους κι όχι μόνο από τη 12η Οκτωβρίου έως την 11η Φεβρουαρίου του 2018.

Το έργο έχει τον τίτλο "Good Fences Make Good Neighbors" (Οι καλοί φράκτες κάνουν τους καλούς γείτονες), έναν στίχο από το ποίημα "Mending Wall" του Αμερικανού ποιητή Ρόμπερτ Φροστ, που πραγματεύεται την ανάγκη να ανέγερσης τειχών στους κόλπους μιας κοινωνίας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Δημοσίευση σχολίου