Σε συναγερμό βρίσκεται η Άγκυρα, καθώς η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και της τιμής του πετρελαίου προκαλούν ισχυρούς κραδασμούς στις πιο ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες, οδηγώντας ήδη την Αργεντινή πίσω στην… πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που ακολούθησε τροχιά παράλληλη με το πέσο της Αργεντινής, προκάλεσε νέα κινητοποίηση των αρχών, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει, χθες, ότι έχει «σχέδιο» για να σταματήσει την πτώση του νομίσματος, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, και να συγκαλεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη με το τουρκικό οικονομικό επιτελείο, περιλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, για να συζητηθεί η λήψη νέων μέτρων στήριξης της λίρας.
Όπως μεταδίδει το “Bloomberg”, η έκτακτη σύσκεψη τροφοδότησε προσδοκίες της αγοράς συναλλάγματος για αύξηση των τουρκικών επιτοκίων εκτάκτως, πριν την προγραμματισμένη επόμενη συνάντηση των στελεχών της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα να ανακάμψει η λίρα κατά 1,4%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 4,3 λίρες/δολάριο.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,75% και είχε ανοίξει τη στρόφιγγα για παροχή δολαρίων στις τράπεζες στην προηγούμενη συνεδρίασή της, αλλά αυτά τα μέτρα είχαν κριθεί ανεπαρκή από την αγορά και δεν σταμάτησαν τη διολίσθηση της λίρας σε διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ. Η επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας είναι προγραμματισμένη στις 7 Ιουνίου.
Η Τουρκία βρίσκεται σε κλοιό πολλαπλών πιέσεων και είναι από τις πλέον ευάλωτες αναδυόμενες αγορές, καθώς έχει διψήφια ποσοστά πληθωρισμού και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται φέτος να ξεφύγει πάνω από το 5% του ΑΕΠ, που θεωρείται το άτυπο όριο αντοχής αναδυόμενων οικονομιών σε υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου.
Όπως και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, η τουρκική βρίσκεται υπό τη συνεχή πίεση της αποχώρησης ξένων κεφαλαίων, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια του δολαρίου, ενώ οι γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή αυξάνουν συνεχώς την τιμή του πετρελαίου, ανατροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Για πολιτικούς λόγους, ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία να αποφύγει μια νέα προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την οποία δεν απέφυγε ο ομόλογος του στην Αργεντινή, όπου επίσης η μαζική έξοδος κεφαλαίων είχε προκαλέσει κατάρρευση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ανακοίνωσε χθες ότι άρχισε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για μια ευέλικτη πιστωτική γραμμή (flexible credit line - FCL) 30 δισ. ευρώ. Η FCL είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο που επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να αντλεί όσα και όποτε χρειάζεται ως δανειακή υποστήριξη από το ΔΝΤ και σε αυτό το πρότυπο έχει βασισθεί η αντίστοιχη προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε να αξιοποιήσει μετά τη λήξη του μνημονίου.
«Θα εξασφαλίσουμε υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε το νέο διεθνές σενάριο (σ.σ.: η αναφορά αυτή παραπέμπει στην αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου) και να αποφύγουμε μια κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα.
Το βασικό πρόβλημα της Αργεντινής αυτή την περίοδο είναι ότι έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες να σταματήσει η εκροή “hot money” από τη χώρα, μέσω της αύξησης των επιτοκίων του πέσο στο 40%, που αν συνεχιζόταν θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της εθνικής οικονομίας, αλλά και με τις συνεχείς αγορές πέσο από την κεντρική τράπεζα, που είχαν περιορίσει κατά 5 δισ. δολ. τα εθνικά αποθέματα συναλλάγματος.
Το εθνικό νόμισμα της χώρας υποχώρησε περισσότερο από 5% χθες, έναντι του δολαρίου, χάνοντας συνολικά 12% σε οκτώ ημέρες. Η ισοτιμία ξεπέρασε τα 23 πέσο/δολάριο, που αποτελεί νέο ρεκόρ πτώσης του πέσο.
Δημοσίευση σχολίου