Σε δημοσίευμά του το Reuters αναφέρεται στην έλλειψη εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι όταν η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για το πρώτο σχέδιο διάσωσης το 2010, μόνο η χώρα μας και η Αλβανία δεν διέθεταν κτηματολόγιο, πράγμα το οποίο είναι απόλυτα αληθές.


 Η έλλειψη κτηματολογίου σαφώς είναι πρόβλημα για μία χώρα και ορθά επισημαίνεται από το Reuters, αξίζει όμως αξίζει ιδιαίτερης προσοχής η συνέχεια του δημοσιεύματος, γιατί από εκεί γίνονται φανεροί οι πραγματικοί στόχοι των μνημονίων και γιατί οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση.
 Προσεκτικά παρακαλώ γιατί κάθε τι που λέει το δημοσίευμα είναι και μία αλήθεια την οποία τα ανδρείκελα  που κυβερνούν αυτόν τον τόπο, αποκρύπτουν επιμελώς.

 Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαμηνύουν όλα αυτά τα χρόνια ότι η έλλειψη ασφάλειας του δικαίου σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και χρήσης της γης αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τις επενδύσεις στη χώρα, την κατάλληλη φορολόγηση και την οικονομική ανάπτυξη.
 Πλέον η Ελλάδα έχει υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και σε καθένα από αυτά τα προγράμματα έχει γίνει σαφές πως η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου αποτελεί προτεραιότητα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι εταίροι της Ελλάδας έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την παροχή βοήθειας, η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμα να το ολοκληρώσει, σχολιάζει το δημοσίευμα.
 Πρόκειται για ένα μικρόκοσμο στον οποίο όλα αναμένονται να καθοριστούν, σχολιάζει το Reuters. Η γραφειοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις, η ανταγωνιστικά σε κυβερνητικό επίπεδο, η νομική πολυπλοκότητα, η δημοσιονομική αβεβαιότητα, τα συμφέροντα του κατεστημένου, η εξαπάτηση, η φοροδιαφυγή.
Η συνεχιζόμενη απουσία ενός ολοκληρωμένου κτηματολογίου είναι ένας λόγος για τον οποίο ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανακοινώθηκε το 2011 και αρχικά στόχευε σε έσοδα 50 δισ. ευρώ και σε διάστημα πέντε ετών έχει πέσει στα 3,1 δισ. ευρώ.
 Η κρατική ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να πουληθεί ενώ την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι διαφορές στα δικαστήρια σχετικά με την ιδιοκτησία, τα όρια και την οριοθέτηση.
 «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε τους επενδυτές πως ό, τι παίρνουν από το ελληνικό κράτος πράγματι υπάρχει» δήλωσε η Λίλα Τσιτσογιανοπούλου, η εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΔΕΠ.
«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».
 Το λέμε και θα το λέμε πάντα.

Ο πραγματικός στόχος των μνημονίων δεν είναι το χρέος, αλλά οι εμπράγματες αξίες. Δηλαδή η ακίνητη περιουσία των ανθρώπων, του κράτους και κάθε είδους πόρων της χώρας μας. Από το στόχαστρο δεν θα ξεφύγει ούτε η εκκλησιαστική περιουσία την οποία στοχοποίησαν οι δανειστές και ο Τσίπρας.  

Δημοσίευση σχολίου