Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", το ποσό που χρωστούν οι Δήμοι στη ΔΕΗ ξεπερνάει τα 130εκ.



Πρωταγωνιστής στη λίστα είναι η ΔΕΥΑ Κατερίνης με ποσό 6.212.000Ε. Στην λίστα του πίνακα φαίνονται οι δήμοι με τα μεγαλύτερα ποσά οφειλών ενώ άλλοι 34 δήμοι παρουσιάζουν χρέη μεγαλύτερα των 64 εκατ. ευρώ, πέραν αυτών της λίστας.


 Τα περισσότερα χρέη έχουν συσσωρευτεί από το 2011 έως σήμερα, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο, σε δέκα δημοτικές επιχειρήσεις, οι οφειλές ρεύματος ξεκίνησαν 10 χρόνια πριν. Τα χρέη δηλαδή χρονολογούνται από την εποχή των 1983-1988 και από το 2007, έχουν
ασκηθεί αγωγές και έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις υπέρ της ΔΕΗ.
Υπάρχουν όμως και οι καλοπληρωτές. Οι δήμοι αυτοί μάλιστα ξεπερνούν τους 20, όπως η Φλώρινα, Ηγουμενίτσα, οι Σέρρες, η Σύρος, η Χίος, τα Γιαννιτσά, η Λιβαδειά και άλλοι.
Να θυμίσουμε όμως ότι η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τους δήμους γιατί δεν αποδίδει έγκαιρα η και καθόλου τα ποσά που εισπράττει για τους Δήμους. Επιπλέον δεν πληρώνει τίποτε για τις υποδομές που παρέχονται από τους Δήμους χωρίς η ίδια να επενδύει για την βελτιστοποίηση των δικτύων της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα στις μεγαλύτερες πόλεις, τα δίκτυα της ΔΕΗ είναι εναέρια ενώ θα έπρεπε να υπογειωθούν προ πολλού.


Ακόμα και μετασχηματιστές τάσεις είναι εκτεθειμένοι μέσα στις πόλεις ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στύλοι της ΔΕΗ μέσα και έξω από τις πόλεις είναι επικίνδυνοι και έτοιμοι να πέσουν καθώς δεν υπόκεινται σε καμία συντήρηση. 
Φυσικά το "Βήμα της Κυριακής" παραλείπει να αναφέρει τα παραπάνω κινούμενο στη λογική των μετόχων της ΔΕΗ, όμως η ΔΕΗ θα μπορούσε ουσιαστικά να συμβάλλει στην ανάπτυξη υλοποιώντας έργα υποδομής. 


Έχοντας υπόψη όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προβάλλει νέα αιτήματα προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη. Ειδικότερα, προτείνει να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν προκαταβολές από τα τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό τους.
Η πρόταση του Πατούλη βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση της επιχείρησης, καθώς εκτός των άλλων, θα επιδείνωνε δραματικά τη ρευστότητα της ΔΕΗ.



Η ΚΕΔΕ προτείνει επίσης να αποδίδονται στους δήμους εντός διμήνου τα εισπραττόμενα ποσά από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους και να καθοριστεί ένα κοινά αποδεκτό τιμολόγιο.


Δημοσίευση σχολίου