να κόψεις το πόδι σου και ...βλέπουμε.


Εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Επιφυλάξεις από Ντάισελμπλουμ για τον αν θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις.

Εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντας γραμμή στα λεγόμενα γεράκια της ευρωζώνης να απαιτήσουν επιπλέον μέτρα και δεσμεύσεις από τον Έλληνα ομόλογό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κρίσιμο Eurogroup.

«Aντίθετα με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, έχουμε πολύ δύσκολες διαβουλεύσεις. Δεν βλέπω πόσο εύκολα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Έχουμε να κάνουμε με τα χρηματοδοτικά κενά, τώρα μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα» υπογράμμισε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να γίνει κούρεμα», σύμφωνα με τις συνθήκες.

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «εμείς έχουμε κάνει τα πάντα, οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάσταση που ενώ ήταν ελπιδοφόρα, καταστράφηκε με φοβερούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες. Οι αριθμοί είναι πολύ κακοί. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μόνο τις διαβεβαιώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε ακόμη συμφωνία» και πως θα είναι μια «δύσκολη συνάντηση».

«Θα πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν ποιες βελτιώσεις  θα χρειαστούν.

«Υπάρχει πραγματικό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο πρέπει να αποκαταστήσουμε» εξήγησε και κατέληξε εκφράζοντας επιφυλάξεις για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε.

Σε αντίστοιχο αρνητικό πνεύμα ήταν οι δηλώσεις του Σλοβάκου ΥΠΟΙΚ Πίτερ Κάζμιρ ο οποίος υποστήριξε ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά είναι ανεπαρκείς για την έναρξη ενός τρίτου.

Η Ελλάδα έκανε βήματα αλλά υπάρχουν ακόμα αδυναμίες σε αρκετά σημεία, ισχυρίστηκε ο Ολλανδός υφυπουργός Οικονομικών Έρικ Βίμπες. Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Ιρλανός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν ο οποίος, σχολιάζοντας τις μεγάλες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή ψηφοφορία, υποστήριξε ότι «είναι δύσκολο να αποδώσεις όταν μειώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία».

Αντίθετα σε σαφώς πιο θετικούς τόνους για την πρόταση της Ελλάδας ήταν οι δηλώσεις τόσο του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μανουέλ Σαπέν όσο και του Ιταλού Κάρλο Πάντοαν, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έστειλε το μήνυμα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ υποστηρίζει ότι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ζητούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων κατά τα επόμενα έτη, καθώς η αξιολόγηση των θεσμών, παρότι είναι καταρχάς θετική, διαπιστώνει κενά σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό, συντάξεις.


 voria.gr

Δημοσίευση σχολίου