Δεν βγήκε άσπρος καπνός 



Μαραθώνια η συνεδρίαση του Eurogroup κράτησε πάνω από 9 ώρες χωρίς οι υπουργοί να καταλήξουν σε καμία συμφωνία.
 Νέο έκτακτο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 12 Ιουλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, με τον Επίτροπο της Κομισιόν P. Moscovici να δηλώνει αισιόδοξος, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί ευθέως σε κλείσιμο της συμφωνίας. 

Το Eurogroup του Σαββάτου διήρκησε πάνω από 9 ώρες, όπου η Ελλάδα δέχτηκε για ακόμη μία φορά τα πυρά των βορειοευρωπαίων, ενώ και οι «18» Υπουργοί έθεσαν ευθέως θέμα αξιοπιστίας της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «εγγυήσεις» για την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων, ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. 

Χωρίς εγγυήσεις ότι η συμφωνία θα τηρηθεί.... η συμφωνία δεν κλείνει.
Εντός του Eurogroup υπήρξαν δύο τάσεις και  "πολεμικό" κλίμα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς οι δύο χώρες φαίνονται να έχουν σημαντικές διαφορές στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος, με τους Γάλλους να εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί απέναντι στη χώρα μας, ενώ τους Γερμανούς να τηρούν πιο σκληρή στάση. 

Με την Γαλλία συντάχθηκαν η Ιταλία, Κύπρος και Κομισιόν,  ενώ με την Γερμανία η Ολλανδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Σλοβακία, Εσθονία, Σλοβενία.

Από τις χώρες που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία πρωταγωνιστής ήταν η Φινλανδία, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Οικονομίας, λόγω των ενδοκυβερνητικών της προβλημάτων.  

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ έλαβε σήμερα, κατόπιν απαιτήσεως του κόμματος των Αληθινών Φιλανδών, εντολή από τη Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου να διαπραγματευθεί μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, οι Αληθινοί Φινλανδοί απειλούν να αποσυρθούν από το κυβερνητικό σχήμα, που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, σε περίπτωση που η Φινλανδία κληθεί να χορηγήσει νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Η κύρια διαφορά Γαλλίας και Γερμανίας που προκάλεσε την διαφοροποίηση τους στο πρόβλημα της Ελλάδας έχει να κάνει με τη γενικότερη δημοσιονομική φιλοσοφία τους. Η Γαλλία λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού της και της παρεμβατικής πολιτικής της δεν έχει «αλλεργία» απέναντι στα χρέη. Αντίθετα στη Γερμανία επικρατεί το δόγμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Οι περισσότεροι γάλλοι οικονομολόγοι και πολιτικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει έχει επιβάλει η Γερμανία στην ευρωζώνη. Γι αυτό και σε κυβερνητικούς κύκλους των Παρισίων αντιμετωπίζουν μια περεταίρω μείωση του ελληνικού χρέους με λιγότερο δέος.






Δημοσίευση σχολίου