Σε δημοσίευση του neinnewsgr με τίτλο  "Το «βρόμικο 2005» σε 12 ασφαλιστικά ταμεία - Ποιοι τα έφαγαν." (εδώ) αναφερόμαστε στην περίοδο κατά την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφουν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων καθώς οι διοικήσεις τους, ήδη από το 2005, τζογάρουν τα αποθεματικά τους σε ομόλογα υψηλού ρίσκου.



Στο άρθρο αναφερόμαστε σε αυτά που έγραφαν οι εφημερίδες το 2007 και συγκεκριμένα η "ΗΜΕΡΗΣΙΑ".

Από εκείνη την περίοδο "καζίνο" αυτό που εντυπωσιάζει και δείχνει συνενοχή του πολιτικού προσωπικού της χώρας, είναι ότι ενώ ήδη ήταν καταγεγραμμένες απώλειες από τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ταμείων στα …"ομόλογα μαϊμού", το πάρτι των τοποθετήσεων συνεχιζόταν μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο της "Ακρόπολις ΑΧΕΠΥ"

Φυσικά προσωπικό και μηχανισμοί διαχείρισης κινδύνου δεν υπήρχαν στα ταμεία και δεν λήφθηκε μέριμνα για αντιστάθμιση κινδύνου.

Το τι συνέβη από εκεί και έπειτα είναι πλέον γνωστό.

Ένα από τα ταμεία που διέθεσε ποσό της τάξης των 10εκατομμυρίων από τα αποθεματικά του, ήταν και το Τ.Α.Ν.Π.Υ (Ταμείο Ασφαλίσεως Ναυτιλιακών Πρακτόρων και Υπαλλήλων).
Επαναφέροντας το neinnewsgr εκείνα τα δημοσιεύματα προκάλεσε τις μνήμες με αποτέλεσμα κάποιοι να αισθανθούν την ανάγκη να δηλώσουν ότι δεν είναι όλοι και όλα ίδιοι και ίδια.

Μας κοινοποιήθηκαν δημοσιεύματα της εποχής που έχουν σχέση με το Τ.Α.Ν.Π.Υ, η ηγεσία του οποίου τότε αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι η επένδυση των 10εκατομμυρίων του ταμείου είχε θετική απόδοση.

Είναι αλήθεια ότι, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο προέδρου του ταμείου με ημερομηνία 29/3/2007 γίνεται αναφορά και αντικρούονται τα δημοσιεύματα που "μιλούν" για ζημίες.

Η διοίκηση του ταμείου υποστήριξε τότε ότι το αγορασθέν ομόλογο είχε εξαιρετική απόδοση για τα 3 πρώτα έτη (8%, 6% και 6%) και ικανοποιητική για τα επόμενα και ότι για ενάμιση χρόνο τοκοφορίας εισπράχτηκαν 1.100.000,00 από τοκομερίδια, καθώς επίσης και ότι το Τ.Α.Ν.Π.Υ ουδέποτε ρευστοποίησε ομόλογα με ζημία.

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε, τότε, από τον γραφείο προέδρου του ταμείου, γίνεται αναφορά και στον τρόπο που αγοράσθηκε το ομόλογο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "κολάσιμος", καθώς η αγορά έγινε από την ανάδοχο Εθνική Τράπεζα χωρίς προμήθεια και ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί με χρηματιστηριακές εταιρείες η εταιρείες παροχών επενδυτικών υπηρεσιών.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του γραφείου προέδρου του Τ.Α.Ν.Π.Υ

 



 

 

 




Δημοσίευση σχολίου