Mε φρουρά της ΕΥΠ επιχείρησε να αποτρέψει η κυβέρνηση τα σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο στις δραματικές μέρες του περασμένου καλοκαιριού, όταν διακυβευόταν η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.



Σύμφωνα με αποκλειστικές, και απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του Tvxs.gr, ο πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να «απαλλοτριωθούν» τα χρηματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος που φυλάσσονται στο Νομισματοκοπείο σήμανε συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Με εντολή Τσίπρα, η ΕΥΠ ανέλαβε τότε να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται, στη πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το σχέδιο δέσμευσης των συγκεκριμένων αποθεμάτων είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν - για μικρό χρονικό διάστημα – οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, μετά την επιβολή των capital controls και εως ότου γίνει η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
Κυβέρνηση: «Ουδέν σχόλιο»
Κυβερνητικές πηγές, στις οποίες το tvxs.gr έθεσε τις πληροφορίες για τη φρούρηση του Νομισματοκοπείου από την ΕΥΠ απάντησαν: «Ουδέν σχόλιο».
Η κινητοποίηση της ΕΥΠ εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο σχέδιο προληπτικής ασφάλειας που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση των εισηγήσεων για έξοδο από το ευρώ και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
Το περίφημο σχέδιο τόσο για την έφοδο στο Νομισματοκοπείο, όσο και για την δημιουργία άτυπου διπλού νομίσματος, επιβεβαίωσε και επανέφερε στο προσκήνιο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με την συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στο ΣΚΑΙ:  «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».
Οι δηλώσεις Στουρνάρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη.
Το σχέδιο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα
Στις θυελλώδεις, ωστόσο, εκείνες ημέρες του περασμένου Ιουλίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρετο να είχε αναφερθεί στην χρησιμοποίηση των αποθεμάτων της Τραπεζας της Ελλάδος ως μέσου προς τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, μιλώντας σε εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας.
Η εκδηλωση είχε γίνει στις 14 Ιουλίου και, εκεί, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρετο να είχε παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και είχε πει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα της Τραπεζας της Ελλάδος – τα οποία προσδιόριζε στα 22 δις ευρώ – ως «γέφυρα» για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι να τυπωθεί το νέο εθνικό νόμισμα.
Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε αντιδράσει έντονα στα σχετικά δημοσιεύματα, με συνεργάτες του να χαρακτηρίζουν «αθλιότητες» τις πληροφορίες περί κατάληψης του Νομισματοκοπείου.
Λίγες ημέρες αργότερα, πάντως, στις 25 Ιουλίου, στο σχέδιο εφόδου στο Νομισματοκοπείο είχαν αναφερθεί και οι Financial Times κάνοντας λόγο για «κρυφό πλάνο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που είχαν καταστρώσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας». Η εφημερίδα δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συγκέντρωση της Αριστερής Πλατφόρμας στις 14 Ιουλίου είχε προτείνει την έφοδο στο Νομισματοκοπείο, την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη και την δέσμευση των 22 δις ευρώ που εκτιμούσε ότι βρίσκονταν εκεί.


Δημοσίευση σχολίου