Όπως αναφέρουν διάφορα διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και οι Financial Times, αλλά και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δεξιά, συντηρητική κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με το πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάσχεση ατομικών ειδών αξίας των προσφύγων και των μεταναστών οι οποίοι φθάνουν στη χώρα, ώστε να καλύπτεται με αυτό τον τρόπο το κόστος της φιλοξενίας τους.   

Το «Venstre», το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, και οι σύμμαχοί του που ανήκουν στη δεξιά, το «Κόμμα του Λαού της Δανίας» (DF), «η Φιλελεύθερη Συμμαχία» και το «Λαϊκό Κόμμα», κατέληξαν σε μια συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα υποβληθεί αύριο Τετάρτη προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.   

Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη προκαλέσει πληθώρα αρνητικών αντιδράσεων και σχολίων στο εξωτερικό, είχε αντιμετωπιστεί με έντονες επιφυλάξεις ακόμη και στις τάξεις των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Η υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Ίνγκα Στόιμπεργκ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του δύο φορές αφότου είχε ανακοινωθεί, την 10η Δεκεμβρίου.

Στην αρχική του μορφή, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν δικαίωμα να φέρνουν μαζί τους και να κρατούν στην κατοχή χρήματα και αγαθά συνολικής αξίας 3.000 κορόνων Δανίας (περίπου 400 ευρώ) και κοσμήματα συναισθηματικής αξίας για τους ίδιους. 

Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που θα υπερέβαινε αυτή την αξία προβλεπόταν ότι θα κατάσχεται.   Αλλά μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, η υπουργός παρουσίασε την 8η Ιανουαρίου ένα αισθητά τροποποιημένο κείμενο, που αυξάνει την αξία των χρημάτων και των ατομικών περιουσιακών στοιχείων στις 10.000 κορόνες Δανίας (ήτοι περίπου 1400 ευρώ). Τα κοσμήματα, τα οικογενειακά πορτρέτα ή τυχόν αναμνηστικά που μπορεί να έχουν μαζί τους δεν θα κατάσχονται παρά μόνο εάν έχουν «μεγάλη χρηματική αξία», σύμφωνα με το τροποποιημένο κείμενο.   

Πέραν της αύξησης στις 10.000 κορόνες το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή εξαιρεί «εντελώς» από τα αγαθά που θα κατάσχονται όλα τα είδη «ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας» που μπορεί να έχουν μαζί τους οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στη Δανία. "Πηγή: lifo.gr"

Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου