Χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες που έφθασαν πέρυσι στη Φινλανδία αποφάσισαν να ακυρώσουν την αίτηση χορήγησης ασύλου τους και να επιστρέψουν εθελοντικά στη χώρα τους, επικαλούμενοι διάφορους λόγους -από οικογενειακά ζητήματα μέχρι απογοήτευση με τη ζωή στην παγωμένη χώρα του Βορρά. 

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς πέρυσι έφθασαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, προσπαθώντας να ξεφύγουν από πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και αλλού.
Η Γερμανία και η Σουηδία έχουν υποδεχθεί πολλούς μετανάστες, όμως και η Φινλανδία είδε τον αριθμό των αιτούντων άσυλο σχεδόν να δεκαπλασιάζεται το 2015, στις 32.500 ανθρώπους, από 3.600 ανθρώπους το 2014.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των αιτούντων άσυλο πέρυσι ήταν νεαροί Ιρακινοί. Κάποιοι όμως έχουν «δεύτερες σκέψεις», και έτσι η Φινλανδία θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα πτήσεις τσάρτερ προς τη Βαγδάτη.
Αξιωματούχοι δηλώνουν πως μέχρι τώρα περίπου 4.100 αιτούντες άσυλο έχουν ακυρώσει την αίτησή τους και πως ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αγγίξει τις 5.000 ανθρώπους τους επόμενους μήνες.
Οι λόγοι που επικαλούνται για την απόφασή τους είναι διάφοροι: οικογενειακοί λόγοι, δεν τους αρέσει το φαγητό, κάνει πολύ κρύο, δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία, ενώ ορισμένοι σημειώνουν πως οι συνθήκες στη χώρα και οι μακροχρόνιες διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους ή σε αυτά που τους είχαν πει αυτοί τους οποίους είχαν πληρώσει για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.
Σημειώνεται πως η Φιλανδία, όπως και άλλες χώρες του Βορρά, έχουν αυστηροποιήσει τις πολιτικές τους για τους μετανάστες, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, από τους αιτούντες άσυλο που είναι σε εργάσιμη ηλικία, να κάνουν κάποιες εργασίες χωρίς πληρωμή. Παράλληλα, η επιθετικότητα κατά των μεταναστών έχει αυξηθεί.


Δημοσίευση σχολίου