Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες καθώς στη συνέλευση της Νίκαιας που έληξε πριν από λίγο αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή του 95% των μπλόκων που υπάρχουν στη χώρα, οι αγρότες στη Νίκαια αποφάσισαν επ' αόριστον αποκλεισμούς από αύριο σε εθνικές οδούς, λιμάνια, τελωνεία και αεροδρόμια. Επίσης, αποφάσισαν μαζική κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή, ακόμα και με τα τρακτέρ τους όπου και θα παραμείνουν μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Τέλος, δεκτή έγινε και η πρόταση να μην συμμετάσχουν στη διακομματική επιτροπή της Βουλής που θα γίνει την Τρίτη.

Αν και απόντες από την ευρεία σύσκεψη στη Νίκαια οι αγρότες των Τεμπών θα συντονιστούν με την απόφαση για κάθοδο στην Αθήνα.
Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μετά από συνεννόηση και με άλλα μπλόκα αναμένεται εντός της ημέρας να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όσο και για το κόστος παραγωγής.


Το κείμενο θα απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα κοινοποιείται τόσο προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και προς τα κόμματα και, όπως λένε οι αγρότες, αναμένουν κίνηση «καλής θέλησης» από πλευράς της κυβέρνησης.

Βασικό αίτημα των αγροτών παραμένει η σύγκληση διακομματικής επιτροπής η οποία επί τούτου θα ασχοληθεί με το αγροτικό ζήτημα και τα κόμματα θα εκπροσωπούνται σε αυτή σε ανώτατο επίπεδο. Πάντως εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι έχουν σταλεί «ονομαστικές» προσκλήσεις σε αγρότες προκειμένου να μετάσχουν στην συνεδρίαση της ως άνω θεσμοθετημένης επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν τους ζητήθηκε να ορίσουν οι ίδιοι εκπροσώπους των μπλόκων τους και ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναγνωρίζουν αυτού τους είδους την διαδικασία και όσους ενδεχομένως μετάσχουν σε αυτή.

Οι αγρότες της χώρας, πάντως έχουν το βλέμμα στραμμένο και στη συζήτηση που θα γίνει την Τρίτη στη Bουλή όταν και θα συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα που απασχολούν του αγρότες. Η συζήτηση θα γίνει πιθανότατα και με την συμμετοχή αντιπροσώπων των αγροτών καθώς σκοπεύουν να παραδώσουν συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας από όλα τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση σχετικά με τα αιτήματά τους.

Μέχρι την ώρα της συνέλευσης και με πιθανότερη εξέλιξη τη σκλήρυνση της στάσης των αγροτών το εθνικό οδικό δίκτυο έχει κατακερματιστεί. Σε κλoιό μοιάζει να βρίσκεται η πρωτεύουσα, καθώς στον Ισθμό, οι αγρότες συνεχίζουν να διατηρούν κλειστή τη νέα εθνική οδό αλλά και τις παρακαμπτήριους, ενώ πολλαπλά είναι τα μπλόκα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. 

Κλειστά τα Τέμπη, μπλόκα και στην Αθηνών-Λαμίας



Σε 24ωρο κλείσιμο των Τεμπών προχώρησαν το Σάββατο οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών. Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν οι αγρότες, σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, η κοιλάδα παραμείνει κλειστή από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.
Ταξίδι εφιάλτης περιμένει τους οδηγούς που θα ήθελαν να κινηθούν από την Αθήνα προς τη Λαμία αφού έχει κλείσει σε 4 σημεία το εθνικό δίκτυο για 24 ώρες, ενώ συγχρόνως έχει κλείσει και το παλιό εθνικό δίκτυο από τα μπλόκα των αγροτών σε 2 σημεία.

Το μεσημέρι του Σαββάτου οι αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας σε 4 σημεία μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Το πρώτο μπλόκο είναι στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της Θήβας της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Οι αγρότες έχουν κλείσει και τους παράδρομους με συνέπεια από την περιοχή να μην περνά τίποτα.

Οι αγρότες της Βοιωτίας στους δρόμους. 
Το δεύτερο μπλόκο στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας είναι στο 110 χλμ. στο ύψος του Κάστρου της Βοιωτίας,όπου οι αγρότες κλείνοντας στον κόμβο και τους παράδρομους δεν επιτρέπουν την διέλευση.

Το τρίτο μπλόκο των αγροτών είναι στο 140 χλμ.της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης, όπου θα παραμείνει κλειστός για 24 ώρες

Ακόμα οι αγρότες έκλεισαν τον εθνικό δρόμο στο 210 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίαςστο ύψος της Ανθήλης και μαζί έχουν κλείσει και οι παράδρομοι και θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι.
Στο παλαιό εθνικό δίκτυο για 24 ώρες μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και ενδεχόμενα να παραταθεί για 3 ώρες ακόμη είναι ο δρόμος από τους αγρότες στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτίας στο ύψος του παλιού Λεβέντη. Ο ίδιος δρόμος με κατεύθυνση από την Αθήνα προς τη Λαμία είναι κλειστός, επίσης,στο ύψος της Αμφίκλειας από μπλόκο που έχουν στήσει οι αγρότες και θα παραμείνει κλειστός για 24 ωρες.
Στους δρόμους και οι αγρότες των Τρικάλων.
Επίσης, στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα οι αγρότες έχουν κλείσει το δρόμο σε δύο σημεία για 24 ώρες δηλαδή μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Το πρώτο μπλόκο των αγροτών είναι στην πόλη του Δομοκού και το δεύτερο μπλόκο είναι 6 χλμ μετά στη θέση Δρούγος.

 Στα 4 μπλόκα της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας οι αγρότες συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο να παρατείνουν τους αποκλεισμούς μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Κάτι τέτοιο όμως αναμένεται να αποφασιστεί την Κυριακή το πρωί στις συνελεύσεις τους .

Χάος στα τελωνεία, μπλόκα σε όλη τη Μακεδονία


Κλειστό παραμένει για έκτη ημέρατο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με τις νταλίκες και τα φορτηγά που παραμένουν εγκλωβισμένα εκεί να σχηματίζουνουρά μεγαλύτερη από 25 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχει αποφασιστεί το επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου και για τα ΙΧ οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία.

Το συγκεκριμένο μπλόκο, με τη δύναμη των τρακτέρ να υπερβαίνει τα 1.400, αποτελεί ένα από τα πιο σθεναρά και οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να μείνουν αμετακίνητοι στο μπλόκο όσο καιρό χρειαστεί.

Στο τελωνείο της Εξοχής, επίσης στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, οι αγρότες αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο μέχρι τις 11 το πρωί του Σαββάτου, οπότε και το έκλεισαν ξανά για ένα 24ωρο. Μάλιστα το συγκεκριμένο μπλόκο θα ενισχυθεί και από τα άλλα δύο μπλόκα του νομού, τα οποία δεν θα κάνουν καμία άλλη κινητοποίηση σήμερα.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ για ένα 24ωρο, μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, είναί κλειστή η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε Δοϊράνη και Ειδομένη κλειστά τα σύνορα στο νομό Κιλκίς.  

Στο νομό Κιλκίς, που έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στο μεν πρώτο θα γίνεται αποκλεισμός 12.00-15.00 και 19.00-22.00, ενώ το δεύτερο έκλεισε για ένα 24ωρο μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Μάλγαρα

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε από τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και στόχος είναι να ανοίξει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. 
Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίουεπί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.
Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσακαι Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα Άρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.30 το βράδυ.

 Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-14.00 και μετά μέχρι τις 18.00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα.

Κόμβος Μουδανιών. 

Η γενική συνέλευση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, αποφάσισε σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Δημήτρη Παπαδάκη να περιορίσει το χρονικό διάστημα 11.00-17.00 στην εθνική οδό Μουδανιών, που οδηγεί στη Χαλκιδική, και να αφήσει ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές.

Οι αγρότες από το μπλόκο του αεροδρομίου θα προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμού του «Μακεδονία» την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου.

Σε 24ωρο αποκλεισμό προχωρά και το μπλόκο στην Χαλκηδόνα, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ, ενώ στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο. Συμμετέχουν περίπου 600 συνολικά τρακτέρ και περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι με τα οχήματά τους. Στο σημείο θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου και των παράπλευρων οδών από τις 10 το πρωί και για δέκα ώρες.

Τον πεζόδρομο έκλεισαν οι αγρότες στα Γιαννιτσά.

Σε απόλυτη ταύτιση με την εικόνα που παρουσιάζεται στα υπόλοιπα αγροτικά μπλόκα της Ελλάδας, κινούνται η Δυτική Μακεδονία, ο Νομός Πιερίας και η περιοχή των Γιαννιτσών.

Από τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και για ένα 24ωρο έκλεισαν τα τελωνεία Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια.
Το πρόγραμμα κλεισίματος, που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στα υπόλοιπα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 13.00-15.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, Νεάπολης Τσοτυλίου (24ωρο από τις 12 το μεσημέρι), στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά (24ωρο από τις 12 τον μεσημέρι), Αγία Κυριακή (13.00-16.00) και Δεσκάτη (13.00-15.00). 
Στο Νομό Πιερίας, που έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην γέφυρα Αλεξιάδη (Νότια πλευρά Κατερίνης)  έγινε 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου.
Στη Σερβικιά γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο κόμβος θα παραμείνει κλειστός από τις 10.30 το πρωί και για ένα δωδεκάωρο.
Μπλόκα στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα τους με ανοικτούς τους δρόμους σε Λακωνία, Αρκαδία και Αργολίδα, ενώ κλειστή είναι μόνο η εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού.
 Σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου και από τις 18.00 έκλεισαν επ' αόριστον τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης.
Η κυκλοφορία από Τρίπολη προς Κόρινθο διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Άργους, από τον Αχλαδόκαμπο, μια παράκαμψη περί τα 80 χιλιόμετρα.
Αντίστροφα ακολουθούν τη διαδρομή οι οδηγοί, οι οποίοι και κατευθύνονται από την Κόρινθο προς την πόλη της Τρίπολης.
Οι οδηγοί από την περιοχή της Γορτυνίας με κατεύθυνση την Κόρινθο, εναλλακτικά μπορούν να ακολουθήσουν την εθνική οδό Λεβίδι - Κανδύλα - Νεμέα και να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Νεμέας.
 
Στο πόδι παραμένει και η Κρήτη. 

Παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο του Καρτερού στην Κρήτη, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Παραμένουν στο μπλόκο της περιοχής Καρτερού στο ύψος του ΚΤΕΟ στην Εθνική Οδό Ηρακλείου -Αγίου Νικολάου οι αγρότες,χωρίς,ωστόσο,να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Οι αγρότες που έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα κατά μήκος του δρόμου διανυκτέρευσαν στο μπλόκο παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και παραμένουν διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.


Δημοσίευση σχολίου