Oι  αποδόσεις των ευρωπαϊκών  κρατικών ομολόγων μειώθηκαν απότομα την Τετάρτη, μετά την πρόοδοτων  διαπραγματεύσεων για την ελληνική διάσωση,   ενισχύοντας το συναίσθημα ασφάλειας  σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίς το πρωί της  Τετάρτης έδωσαν το πράσινο φώς για την απελευθέρωση δόσης  10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ  σε νέα κεφάλαια για την Ελλάδα, σε αναγνώριση των επώδυνων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που πήρε η χώρα μας, δίνοντας  ζωή στον κυβερνητικό συνασπισμό  του Πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα.
Όχι όμως για περίοδο άνω του ενός χρόνου , όπως αναφέρουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές που κινούνται στον χώρο των διεθνών αγορών.
Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν επίσης να προσφέρουν  ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος μετά το 2018, αν αυτό είναι  αναγκαίο, μόνο όμως μετά την επίτευξη των συμφωνηθέντων κριτηρίων για την κατανομή των πληρωμών των δόσεων.
Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα η  απόδοση 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας να υποχωρήσουν  από  4,8  της εκατό μονάδα βάσης στο  χαμηλό τριών εβδομάδων,  φτάνοντας στο 3,02 τοις εκατό, ενώ οι ισπανικές και ιταλικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στα  χαμηλά του  μήνα φτάνοντας στο  1,51 τοις εκατό και 1,40 τοις εκατό, αντίστοιχα.
«Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι θετική  για την ψυχολογία των αγορών και των επενδυτών και αυτό με την σειρά του βοηθά τις  περιφερειακές αγορές ομολόγων», δήλωσε ο Rene Arecht, αναλυτής της αγοράς παραγώγων στην DZ Bank.
Παροιμιώδης όμως είναι για μια ακόμη  φορά  η  άκαμπτη στάση της Γερμανίας μέσω  του ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε , ο οποίος επέτυχε και την συζήτηση του χρέους μετά το 2018, λόγω των γερμανικών  εκλογών , και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην ουσία οι δανειστές  μας ζητούν μέσω των αποκρατικοποιήσεων το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της χώρας , και την υφαρπαγή των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ειδικά η Γερμανία το έχει σίγουρο ότι θα πάρει τα τεράστια ελληνικά κοιτάσματα σε Κρήτη , Ιόνιο και άλλουαντί «πινακίου φακής».

Δεν θα προλάβουν όμως οι Γερμανοί  να λύσουν το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα τους, διότι η παγκόσμια αναμέτρηση ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ θα τους προλάβει , και έτσι για μια φορά ακόμη θα μείνουν με την « όρεξη».
pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου