Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε χθες ότι είναι βέβαιος πως θα χτίσει μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.
Η ανεπίσημη συνάντηση των δύο ανδρών, που επιβεβαιώθηκε τελευταία στιγμή εν μέσω των εντατικών εργασιών της μετάβασης της κυβέρνησης, έγινε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να καθησυχάσει τους ασιάτες συμμάχους της Αμερικής για τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα την Ιαπωνία, για την οποία η σχέση με τις ΗΠΑ αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της διπλωματίας και ασφάλειας της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή του την περασμένη εβδομάδα που ο Τραμπ συναντάται με ξένο ηγέτη.
Ο Άμπε συνάντησε τον Τραμπ στο γραφείο του στον ουρανοξύστη Trump Tower στο Μανχάταν, και η συνάντηση κράτησε 90 λεπτά.
Σε δηλώσεις μετά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι μίλησαν για διάφορα θέματα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες λόγω του άτυπου χαρακτήρα των συνομιλιών. Η συζήτηση των δύο ηγετών ήταν "ειλικρινής", είπε ο Άμπε, και έγινε "σε θερμή ατμόσφαιρα".

Στις προεκλογικές του δηλώσεις, ο Τραμπ είχε πει ότι θα πιέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να πληρώσουν παραπάνω για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες των, είχε προτείνει ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα και είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) .
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου