Η νεαρή δήμαρχος Ρώμης από το Κίνημα Πέντε Αστέρων βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας και παράνομους διορισμούς στην υπόθεση Μάρα. Ο ιδρυτής του κινήματος Μπέπε Γκρίλο ανησυχεί έντονα.


Τον αποκαλούν Ρασπούτιν της Ρώμης. Επί σειρά ετών ήταν αυτός που διοικούσε επί της ουσίας την ιταλική πρωτεύουσα από τη θέση του διευθυντή προσωπικού του δήμου. Πρόκειται για τον Ιταλό μεγιστάνα Ραφαέλε Μάρα, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Ρώμης για διαφθορά και παράνομα κατασκευαστικά συμβόλαια. Μέχρι εδώ η όλη ιστορία ίσως να μην προκαλούσε εντύπωση, δεδομένου ότι στην Ιταλία η διαπλοκή πολιτικής, οικονομικών συμφερόντων και μαφίας έχει βαθιές ρίζες. Το νέο όμως στοιχείο που προστίθεται στην υπόθεση Μάρα είναι ότι τους τελευταίους μήνες ήταν ο στενότερος σύμβουλος της νεαρής δημάρχου Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία εξελέγη με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και μότο την πάταξη της διαφθοράς και την διαφάνεια σε όλα.
Η απρόσμενη πτώση της Ράτζι
Στο πλαίσιο της υπόθεσης Μάρας εμπλέκεται και η Ράτζι, η οποία, δικηγόρος στο επάγγελμα, δεν έχει ακόμη πολιτική εμπειρία. Ήδη το πρωί της Δευτέρας κλήθηκε σε ακρόαση από την Εισαγγελία Ρώμης, ενώ ο δικηγόρος της ζήτησε αναβολή. Κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και ψευδή μαρτυρία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Ράτζι διόρισε καταχρηστικά τον αδελφό του Μάρα ως επικεφαλής της δημοτικής υπηρεσίας Τουρισμού και κατέθεσε ψευδή στοιχεία στην ιταλική Αρχή Πάταξης της Διαφθοράς.
Η Βιρτζίνια Ράτζι δηλώνει πάντως ότι δεν ανησυχεί. Αλλά η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική. Τα παρασκηνιακά σενάρια που την θέλουν είτε να απομακρύνεται από τη θέση της δημάρχου είτε να παραιτείται πληθαίνουν. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια πολιτική καταστροφή για την ίδια αλλά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που πόνταρε πολλά στη νέα και φιλόδοξη δικηγόρο. Κι αυτό σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία, η οποία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι βρίσκεται ενώπιον πρόωρων εκλογών, πιθανώς το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα τα ποσοστά του Κινήματος Πέντε Αστέρων κυμαίνονται γύρω στο 30%. Η εμπλοκή και μόνο του ονόματος της Βιρτζίνια Ράτζι στο σκάνδαλο Μάρα δεν βοηθά όμως καθόλου το κόμμα. Η ίδια πέρσι τον Ιούνιο δήλωνε ότι θα έβαζε τέλος στη διαφθορά που για χρόνια ταλάνιζε την ιταλική πρωτεύουσα. «Τώρα ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ο Μασιμιλιάνο Παναράρι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης.
Το μεγάλο δίλημμα του Μπέπε Γκρίλο
Από την πλευρά του ο ιδρυτής του Κινήματος Μπέπε Γκρίλο φαίνεται ιδιαίτερα θορυβημένος από τις εξελίξεις στη Ρώμη. Το κίνημά του ξεκίνησε ως ένα αντισυστημικό μόρφωμα που σταδιακά άρχισε να εδραιώνεται στον ιταλικό δημόσιο βίο. Μετά την επικράτησή του στις δημοτικές εκλογές στο Τορίνο και τη Ρώμη κλήθηκε να αποδείξει ότι δεν ήταν μόνο ένα κίνημα διαμαρτυρίας αλλά αντίθετα μπορούσε να επιλύσει στην πράξη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Ωστόσο το παράδειγμα της Ρώμης δεν βοηθά την εικόνα που χτίζει το κίνημα του Γκρίλο. Το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών παραμένει άλυτο και σε αυτό προστίθεται τώρα το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η Ράτζι. «Η Ρώμη βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρει ο Μ. Παναράρι.
Σε κάθε περίπτωση η Βιρτζίνια Ράτζι ήταν προσωπική επιλογή του Μπέπε Γκρίλο, κι έτσι η όποια πολιτική αποτυχία της θα είναι ταυτόχρονα ήττα για τον Γκρίλο. Για το λόγο αυτό παρά τον άγραφο «ηθικό κώδικα» του Κινήματος, που απαιτεί από τα μέλη του διαφάνεια, άμεμπτη πολιτική συμπεριφορά αλλά και παραίτηση σε περίπτωση πολιτικών παραπτωμάτων, η Ράτζι διαθέτει ακόμη την στήριξη του ιδρυτή του Κινήματος. Παρά ταύτα όμως ο ίδιος ο Γκρίλο είναι στην πραγματικότητα απρόβλεπτος, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Ρώμης θα μπορούσε από μέρα σε μέρα να αποτελεί παρελθόν.
Aνέτε Ρόιτερ, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

Δημοσίευση σχολίου