Καθαρό προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δείχνουν τα πρώτα exit poll των Ολλανδικών εκλογών. Βάσει του exit poll, του κόμμα του κ. Ρούτε κερδίζει 31 από τις συνολικά 150 έδρες.

Το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, κερδίζει 19 έδρες.
Τον ίδιο αριθμό εδρών (19), βάσει του exit poll, κερδίζουν η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι Δημοκράτες 66 (D66).
Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εκτιμάται πως λαμβάνουν 16 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) 14 και το Κόμμα Εργασίας (PvdA) 9 έδρες.
Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.
Το κόμμα των Εργατικών του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών αν επαληθευτούν οι προβλέψεις καθώς από τις 38 έδρες που είχε πέφτει στις 9.
Και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το NOS, προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει 19 έδρες.

Ο Μαρκ Ρούτε "δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα", διαβεβαιώνει ο Γκέερτ Βίλντερς στον απόηχο της δημοσιοποίησης των exit polls.

Δημοσίευση σχολίου