H Ευρώπη επί της οθόνης


Χιλιάδες αποσπάσματα ταινιών, τηλεοπτικές στιγμές, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες και άρθρα που έχουν συλλεχθεί από οπτικοακουστικά αρχεία σε ολόκληρη την Ευρώπη συνθέτουν ένα εξαιρετικό ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα ανοιχτό στο κοινό.
Ένας αιώνας ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού ξεδιπλώνεται μέσα από τη διαδικτυακή πύλη EUscreen.eu που προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε μια μεγάλη συλλογή ψηφιακών αρχείων, η οποία καλύπτει ιστορικά γεγονότα, πολιτικά θέματα, τέχνη, μόδα και πτυχές της καθημερινής ζωής στην Ευρώπη.
Το EUscreen.eu ξεκίνησε τo 2009 ως ένα φιλόδοξο project χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα eContentplus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη διάσωση και διάχυση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων που βρίσκονταν για χρόνια κλειδωμένα σε αρχεία. Απαρτίζεται από μια κοινοπραξία τηλεοπτικών δικτύων και αρχείων, ιστορικών, εκπαιδευτικών και τεχνολόγων. Ο διαδικτυακός τόπος ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, με το EUscreenXL να αποτελεί την εξέλιξη του εγχειρήματος. Πρόκειται για ένα δίκτυο βέλτιστης πρακτικής που ευθυγραμμίζει τις οπτικοακουστικές συλλογές που υπάρχουν ανά την Ευρώπη, συνδέοντάς τες με την Europeana, την ανοιχτή ψηφιακή βιβλιοθήκη με τα εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα που προέρχονται από μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία και συλλογές της Ευρώπης. To EUscreenXL επιχειρεί να αποτελέσει έναν πανευρωπαϊκό συναθροιστή μιας σημαντικής δεξαμενής αντιπροσωπευτικού υλικού από την 60ετή και πλέον τηλεοπτική ιστορία της γηραιάς ηπείρου.
Με βλέμμα στραμμένο στην τεχνολογία του μέλλοντος και ένα ογκώδες περιεχόμενο διαθέσιμο, το δίκτυο του EUscreen XL εργάζεται πάνω στις προκλήσεις της επιμέλειας και πλαισίωσης του υλικού που θα μπορεί να αξιοποιείται όχι μόνο από εκπαιδευτικούς και σπουδαστές, αλλά και από το ευρύ κοινό. Οι ψηφιακές εκθέσεις που δημιουργούν αρχειονόμοι, ερευνητές, αλλά και ερασιτέχνες εμπλουτίζονται σταδικά με διαδραστικά εργαλεία που θα επιτρέπουν μελλοντικά στον χρήστη τη δημιουργία της δικής του ψηφιακής έκθεσης.
Από την τηλεοπτική κάλυψη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στη Β.Ιρλανδία (1968-1969) μέχρι το αφιέρωμα στη Βελούδινη επανάσταση του 1989 και από τις εκθέσεις Being European και Taboo and Controversy έως το Food and Drink -αφιέρωμα στη σημασία του φαγητού και του ποτού στην ευρωπαϊκή κουλτούρα-, οι χρήστες του διαδικτύου εξερευνούν μια συναρπαστική και σπάνια τηλεοπτική κληρονομιά.
Θα βρείτε πολύ περισσότερα στη διεύθυνση: http://www.euscreen.eu/
"Πηγή:http:theartfoundation.metamatic.gr"


Δημοσίευση σχολίου