Μικρές αλλαγές και πολλές καραμπόλες είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε εχθές το βράδυ από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη. 


Η αποχώρηση του Νίκου Βούτση από το υπουργείο Εσωτερικών προκάλεσε αλλαγές σε κορυφαία κυβερνητικά πόστα, εκτός των λεγόμενων οικονομικών υπουργείων. 

Έτσι στη θέση του κ. Βούτση τελικά τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή εξέφραζε την επιθυμία να παραμείνει στο Υγείας, ενώ αρνήθηκε την θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Βαρύνουσας σημασίας όμως είναι και η επιλογή του κ. Βούτση στη θέση της απερχόμενης Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Ο κ. Βούτσης αναμένεται να λειτουργήσει ως ο "αντι - Ζωή" Πρόεδρος της Βουλής, με λιγότερες συγκρούσεις, κολλήματα στις διαδικασίες και, φυσικά, με αγαστή συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε συγκρουστεί με τον κ. Βούτση, ιδίως για τον τρόπο που ακολουθήθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής είναι ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την πρώτη θητεία του Αλέξη Τσιπρα εκεί.

Αναταραχή στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκάλεσε η επιθυμία του Νίκου Νικολόπουλου, βουλευτή Αχαΐας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τον κ. Τσιπρα να διορίσει υφυπουργό Εργασιας τον κ. Νικολόπουλο, θέση που είχε για μία ημέρα και στην πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.  Ωστοσο οι θέσεις για τους ομοφυλόφιλους που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν ο κ. Νικολόπουλος ήταν η αιτία να αρνηθεί ο κ. Τσιπρας την πρόταση του κυβερνητικού του εταίρου. Ο κ. Νικολόπουλος αντέδρασε και επισκέφτηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη του κόμματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν στάθηκε αρκετό για να μεταπηστεί ο πρωθυπουργός και έτσι ο κ. Νικολόπουλος θα παραμείνει πιθανότατα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Επίσης, στην Όλγα Γεγοβασιλη προτάθηκε το υπουργείο Υγείας, κάτι που αρνήθηκε και έτσι παρέμεινε στη θέση της κυβερνητική εκπροσώπου.

Αποχωρώντας ο κ. Βούτσης από το υπουργείο Εσωτερικών, ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν για αντικαταστάτη του ήταν και του Γιώργου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο και η μετακίνηση του υπουργού Εργασιας στη Βουλή.

Η υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη και ιδίως η τοποθέτηση του ως επικεφαλής στο υπουργείο Παιδείας ήταν ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της κυβερνητικής σύνθεσης. Ο Αριστείδης Μπαλτάς είχε προκαλέσει το προηγούμενο διάστημα ευρείες αντιδράσεις για μια σειρά από απόψεις του. Η μετακίνηση του απονευρώνει τις επιθέσεις. Άλλωστε μετά την μετακίνηση του κ. Βούτση στη Βουλή, η κυβέρνηση έχανε έναν βασικό και χρήσιμο υπουργό, που αντέκρουε τις επιθέσεις τις αντιπολίτευσης, από τα υπουργικά έδρανα. Αυτόν τον ρόλο αναμένεται να τον διαδραματήσει από τούδε και στο εξής ο Νίκος Φίλης.

Ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ήταν μέχρι πριν τις εκλογές στο υπουργείο Πολιτισμού, μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς γνωρίζει καλά τα θέματα του υπουργείου, αλλά διατηρεί και πολύ καλές σχέσεις με τον Νίκο Κοτζια.

Επιπλέον ο Τέρενς Κουίκ εξέφρασε τη επιθυμία να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Προστασιας του Πολίτη, ωστόσο η παραμονή του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας ήταν η αιτία που ο κ. Τσιπρας δεν ικανοποίησε το αίτημά του.
"Πηγή: pronews.gr"


Δημοσίευση σχολίου