Σαρκοφάγο της Ρωμαϊκής περιόδου, ηλικίας 1.800 ετών, φέρονται να ανακάλυψαν εργάτες στην ισραηλινή πόλη Ασκελον (αρχ. Ασκάλων), καθώς έσκαβαν σε εργοτάξιο πολυκατοικίας.
Σύμφωνα με τις αρχές, οι εργάτες αποπειράθηκαν να αποκρύψουν το πολύτιμο εύρημά τους, το οποίο, όπως σχολίασε συνταξιούχος αρχαιολόγος της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και ειδικός στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, είναι «μοναδικό».Ο έμπειρος Ισραηλινός αρχαιολόγος Γκάμπι Μαζόρ ανέφερε ότι η διακόσμηση της σαρκοφάγου την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική για τη Ρωμαϊκή εποχή.


Όλες οι πλευρές της φέρουν εντυπωσιακά σχέδια, χαρακτηριστικό σπάνιο για τις πολυάριθμες σαρκοφάγους που ανακαλύπτονται συχνά στο Ισραήλ. Σχεδόν καμία δεν είναι διακοσμημένη, ενώ όσες φέρουν σχέδια απεικονίζουν κυρίως λουλούδια και στεφάνια.
Στο κάλυμμά της απεικονίζεται ένας άνδρας, ο ένοικος του τάφου. Ο νεκρός πρέπει να ήταν νεαρής ηλικίας, αφού τα μαλλιά του στην απεικόνιση είναι σγουρά, σε ρωμαϊκό ύφος και δεν έχει γένια.
Δεν φορά κοντό χιτώνα με κεντήματα. Περιμετρικά της σαρκοφάγου μπορεί κανείς να διακρίνει χαραγμένα κεφάλια ταύρων, γυμνούς Ερωτιδείς και το πρόσωπο μιας τερατώδους γυναικείας μορφής, όμοιας με τη μυθική Μέδουσα, η οποία κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο θεωρείτο προστάτιδα των νεκρών.

Η τοπική αστυνομία έχει ήδη ανακρίνει τους εργολάβους που προσπάθησαν να ανασύρουν τη σαρκοφάγο με αγροτικό ελκυστήρα, προκαλώντας ζημιές στην επιφάνεια της, πριν επιχειρήσουν να την κρύψουν.

Η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθήσει όλες τις νομικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους ευθύνονται για την απόκρυψη του ευρήματος και τη μερική καταστροφή του.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας είπε ότι άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις των εργατών.

Η Ασκελον φιλοξενούσε τη Ρωμαϊκή περίοδο μεικτό πληθυσμό που αποτελείτο από παγανιστές Ρωμαίους, Εβραίους και Σαμαρείτες. Ο Μαζόρ, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη ρωμαϊκή καταγωγή του νεκρού της σαρκοφάγου.
Η παρουσία της σαρκοφάγου βάρους 2 τόνων και μήκους 2,5 μέτρων στο εργοτάξιο υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη μαυσωλείου στο σημείο, όπου θα υπάρχουν περισσότεροι αρχαίοι τάφοι.

"Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δημοσίευση σχολίου