Το Delphi Bank 22ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου (GFF) ανακοινώνει το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του για το 2015, το οποίο είναι γεμάτο με καινούργιες αλλά και παλαιότερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.  Περιλαμβάνει 14 ταινίες μεγάλου μήκους, 4 ντοκιμαντέρ και ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο μιας πασίγνωστης πρωταγωνίστριας ταινιών του ’60, της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η διάρκεια του Φεστιβάλ είναι από τις 14 Οκτωβρίου έως και τις 1 Νοεμβρίου και οι προβολές πραγματοποιούνται στους Κινηματογράφους Leichhardt’s Palace στη Norton Street.


Ετοιμαστείτε να γνωρίσετε ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ο Ελληνικός και Ελληνοαυστραλιανός Κινηματογράφος. Το Φεστιβάλ είναι το αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής σκηνής του Σύδνεϋ και απαραίτητο για όλους τους λάτρεις των κινηματογραφικών ταινιών και της Ελληνοαυστραλιανής κουλτούρας, με το να διαθέτει όχι μόνο θρύλους του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και το νέο κύμα του Ελληνικού κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ.
 «Ακολουθώντας το επιτυχημένο περσινό Φεστιβάλ, είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε ιστορία και κουλτούρα,» αναφέρει η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Νία Καρτέρη. «Με υπερηφάνεια θα σας παρουσιάσουμε τις τελευταίες και καλύτερες Κινηματογραφικές Ταινίες οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα κλέψουν τις καρδιές Ελλήνων και Αυστραλών.»
Ακολουθώντας την πετυχημένη πορεία επτά ετών και με προβολές ανά την Αυστραλία, η μεγάλη Αυστραλιανή επιτυχία Alex and Eve (2014) θα κάνει πρεμιέρα στη βραδιά έναρξης του Φεστιβάλ. 
Μια αυστραλιανή ιστορία εξερεύνησης των πολιτισμικών σχέσεων η οποία διαδραματίζεται στα δυτικά του Σύδνεϋ. Ο Έλληνας Ορθόδοξος Alex ερωτεύεται την Μουσουλμάνα Eve,  λιβανέζικης καταγωγής. Αψηφώντας τις αποδοκιμασίες των γονιών του Alex, το ζευγάρι συνεχίζει να είναι παράφορα ερωτευμένο.
Βραβευμένο με το βραβείο Ορφέας για το καλύτερο Ντοκιμαντέρ στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες για το 2015 το επίκαιρο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Agora: From Democracy to the Market (Αγορά: Από τη Δημοκρατία στις Αγορές) με θέμα τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν διαταράξει την γενέτειρα του πολιτισμού.  Μια συνεργασία μεταξύ της Small Planet (Ελλάδα), της Westdeutscher Rundfunk (Γερμανία) και του Al Jazeera Arabic (Κατάρ) που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με βασικούς φορείς χάραξης πολιτικής, με πολιτικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες.
Η ταινία Love Struck (Από Έρωτα) (2014) απέσπασε το Βραβείο Κοινού και ήταν υποψήφια για το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Hellenic Film Academy Awards 2015 και αφορά μια ιστορία αγάπης μεταξύ του Αντώνη και της πρώτης του αγάπης, την Άννα, καθώς επανασυνδέονται μετά τον γάμο του Αντώνη με την Νατάσσα. Πρωταγωνιστούν ο Θοδωρής Αθερίδης με την Σμαράγδα Καρύδη (Στο Παρά 5) και την Παναγιώτα Βλαντή (Μαύρα μεσάνυχτα).
Υποψηφιότητα για την καλύτερη Αφηγηματική δυνατότητα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca 2015 η ταινία Wednesday 04:45 (Τετάρτη 4:45) (2015) αναφέρεται την ιστορία του Στέλιου που έχει λιγότερο από 48 ώρες για να επιστρέψει στους «Ρουμάνους» τα χρήματα που χρωστάει προκειμένου να σώσει την οικογένειά του και να πραγματοποιήσει το όνειρό του να ανοίξει ένα Κέντρο Τζαζ μουσικής.
Στις ταινίες μεγάλου μήκους περιλαμβάνεται και η ταινία 7 Kinds Of Wrath (7 Θυμοί) (2015) από τον σκηνοθέτη Χρήστο Βούπουρα (Mirupafshum, Deserter) μια ιστορία ενός άντρα, του Πέτρου και των πολύπλοκων σχέσεων του με ένα σύνολο χαρακτήρων διαφορετικών σεξουαλικών και πολιτισμικών υπόβαθρων. Ο Μαρίνος Καρτίκκης στη ταινία Family Member (Μέλος Οικογενείας) (2015) αφηγείται την ιστορία μιας μέσης Κυπριακής οικογένειας οι οποίοι κρύβουν το θάνατο του παππού τους, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν την σύνταξή του, την μόνη πηγή χρηματοδοτικής στήριξης για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων.
Fan (Ανεμιστήρας) (2014), ένα ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο ένα κορίτσι κρατάει ομήρους τους γονείς της, όπου ο Δημήτρησ Μπίτου (Μικρό Βουνό, Κόντρα) πραγματοποιεί το  σκηνοθετικό ντεμπούτο του.
Το χειροποίητο φιλμ 35 χιλιοστών Forget Me Not (2015) είναι μια ταινία που διαδραματίζεται στη  θάλασσα, μια περιπέτεια αγάπης που ζωντανεύει την ιστορία δύο εραστών γεμάτη με πλάνα από την άκρη του κόσμου, από τις τοποθεσίες του Βόρειου Ειρηνικού, της Βερίγγειο Θάλασσας, της Αλάσκας και της Νέας Ορλεάνης.
Η ταινία Magic Men (2014) ακολουθεί το ταξίδι ενός Έλληνα επιζώντα του Ολοκαυτώματος και του γιού του, καθώς αναζητούν τον μάγο που έσωσε την ζωή του πατέρα του κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία Riverbanks (Όχθες) (2015) είναι μια ρομαντική ιστορία για τον Γιάννη, έναν νεαρό στρατιώτη έμπειρο στην εκκαθάριση των ναρκοπέδιων, και μιας ανύπαντρης μητέρας της Χρύσας, η οποία βοηθά τα παιδιά των παράνομων μεταναστών να διασχίσουν το ποτάμι ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
The Sentimentalists (Οι Αισθηματίες) (2014) είναι η ιστορία του «Δασκάλου» (ένας έμπορος της μαύρης αγοράς που διακινεί έργα τέχνης) και των μπράβων, Ερμή και Γιάννη που έχουν κάνει το μοιραίο λάθος να αναμείξουν την δουλειά με την ευχαρίστηση. Ο ένας ερωτεύεται την κόρη του «Δάσκαλου» και ο άλλος μια ιερόδουλη.  Hταινία Amore Mio (2015) είναι μια διασκευή του Χρήστου Δήμα, της Ιταλικής ταινίας του 2010 Maschi contro Femmine, και περιλαμβάνει ιστορίες κυριαρχίας των δυο φύλων.
 Στην ταινία Out of The Blue (Στα καλά καθούμενα) (2014) ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Ζαπατίνας (Ένας & Ένας)  ακολουθεί το περιπετειώδες οδικό ταξίδι του Μπάμπη και της Αθηνάς και την εμπλοκή τους με την Εύα, μια δραπέτη.
 Για τους λάτρεις των Ντοκιμαντέρ το 2015 Φεστιβάλ Κινηματογρλαφου τα έχει όλα. A Family Affair (2015) ένα ντοκιμαντέρ για την πιο διάσημη μουσική οικογένεια της Ελλάδας: την Οικογένεια Ξυλούρη. Αυτό το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει και παραστάσεις από τον ντράμερ των Dirty Three, Jim White.
 Το πρωτοεμφανιζόμενο ντοκιμαντέρ από την Μάρσια Τζιβάρα, Burning From The Inside (2015) είναι μια κοινωνικο-πολιτική ανασκόπηση για τη επανεμφάνιση της ακροδεξιάς στην ελληνική πολιτική και στον πολιτισμό. Σε αντίθεση το ντοκιμαντέρ San Roma: We Are Gypsies (2014) παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τους μέχρι τώρα άγνωστους στον κόσμο Έλληνες Ρομά, δίνοντας τους την ευκαιρία να εκφραστούν και να μιλήσουν για την επιβίωσή τους που αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση.
Φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κάνει μια αναδρομή στην πρωτοφανή καριέρα της Ελληνικής Θεάς Αλίκης Βουγιουκλάκη και των θρύλων του Ελληνικού Κλασικού Κινηματογράφου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ταινία Madalena (Μανταλένα) (1960) όπου η πρωταγωνίστρια Αλίκη, ως ένα νεαρό κορίτσι προσπαθεί να αναθρέψει τα 6 αδέρφια της μετά τον πρόωρο χαμό του πατέρα της.
Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ντίνος Δημόπουλος συνεργάζεται με την Βουγιουκλάκη στην ταινία υπερπαραγωγή Lady and The Tramp (Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης) (1968) και στην ταινία The Fairy And The Man (Η νεράιδα και το παλικάρι) (1969).
 Πολύ πριν ο Χρήστος Τσιόλκας παρουσιάσει στους Αυστραλούς το διχαστικό βιβλίο του με τίτλο “The Slap” (Το Χαστούκι), επίσης η κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου με τίτλο The Slap That Came from Paradise (Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο) (1959), όπου ένας νεαρός δάσκαλος και μια ομάδα από μαθήτριες σε ένα σχολείο της καλής κοινωνίας βρίσκονται σε διαμάχη. Η Βουγιουκλάκη παίζει τη πιο ατίθαση από όλες τις μαθήτριες η οποία τρελαίνεται από έρωτα για τον δάσκαλό της. Επίσης θα προβάλλουμε ακόμα μια κλασική ταινία του Σακελλάριου Ace of Spades (Το Δόλωμα) (1964).
 Το Φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει κάτι ξεχωριστό για τον καθένα. Από ψυχολογικά θρίλερ μέχρι ρομαντικές κωμωδίες , πρωτοποριακή μουσική και ερευνητικά κοινωνικο-πολιτικά ντοκιμαντέρ. Αν χάσετε το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου σίγουρα θα είναι μια τραγωδία ανάλογη με τις Αρχαίες Ελληνικές Τραγωδίες.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:
ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Το Delphi Bank 22ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σύδνεϋ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Tετάρτη 14 Οκτωβρίου – Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015   ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Palace Norton Street                                                             99 Norton Street, Leichhardt, NSW 2040
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:  www.greekfilmfestival.com.au
FACEBOOK:   www.facebook.com/GreekFilmFestival
ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Amber Forrest-Bisley amber@cardinalspin.com.au P: 02 8065 7363 M: 0405 363 817

Pamela Proestos
Festival Director
Greek Festival of Sydney | Greek Film Festival
T: 02 9750 0440 | F: 02 9740 6362
M: 0403 602 132 | E: greekfestival@goc.com.au
PO Box 324, Lakemba NSW 2195
"Πηγή:http:au.greekreporter.gr"



Δημοσίευση σχολίου