Επίσημα η απόφαση αποχώρησης έως και 1000 Αμερικανών πολιτών που διαμένουν στην Τουρκία ελήφθη υπό τον φόβο αντιποίνων λόγω των επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά του ΙSIS από την  Αμερικανική Βάση Ιντσιρλικ στην Τουρκία, όσο και λόγω της Κουρδικής εξέγερσης και της δράσης του PKK.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού Πενταγώνου, Peter Cook, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση στην Τουρκία και την λήψη αυτής της απόφασης απάντησε:  «H απόφαση πάρθηκε χωρίς να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, αλλά μετά από το γεγονός της έναρξης επιχειρήσεων από την AFB Incirlik».
Αρνήθηκε να σχολιάσει ερωτήσεις για αυξημένο κίνδυνο από την ISIS, για επιθέσεις εντός Τουρκίας.
«Το μέτρο αυτό δεν πάρθηκε εξαιτίας αυξανόμενου κινδύνου αλλά προληπτικά λόγω της ενεργής εμπλοκής των ΗΠΑ σε εμπόλεμες περιοχές από το έδαφος της Τουρκίας. Είναι ένα καθαρά προληπτικό εθελοντικό μέτρο και τίποτα άλλο».
Όμως σε πόλεις της Νοτιοανατολικής Τουρκίας η κατάσταση θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.
Παρά του ότι η Τουρκία επίσημα στρέφεται κατά του Ισλαμικού κράτους, σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, αλλά και στην ηγεσία της Τουρκικής κυβέρνησης η επίδραση του ισλαμικού κράτους είναι μεγάλη.

Για να κατανοήσει κάποιος την επίδραση του Ισλαμικού στοιχείου και στην Τουρκία, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ο οποίος δήλωσε σχετικά με την μάχη ενάντια του PKK : " Θέλω να πεθάνω ως Μάρτυρας. Θεού θέλοντος, θα ήθελα να πεθάνω ως μάρτυρας για την θρησκεία μου, το έθνος μου και τη χώρα".


Η όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται το βέβαιο είναι ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα και το κακό είναι ότι ...είμαστε χαμένοι σε χαμένα προβλήματα.

Δημοσίευση σχολίου