Οι Ευρωπαϊκές χώρες «θωρακίζονται» έναντι των μεταναστών, με τους ηγέτες τους να προβαίνουν ουσιαστικά σε προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις απέναντι στην έννοια του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. 


Μεταξύ άλλων, η Σλοβενία αποφάσισε την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, ενώ ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς πρότεινε το κλείσιμο των συνόρων της χώρας προκειμένου να αναχαιτιστεί «η ισλαμική εισβολή».
Την ίδια ώρα, η Frontex (ο Οργανισμός Διαχείρισης Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε.) ανακοίνωσε πως κατά τους πρώτους δέκα μήνες της φετινής χρονιάς καταγράφηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύριο παράτυπες είσοδοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί το 2014. 

«Προσωρινός» φράχτης στη Σλοβενία

Αναλυτικότερα, η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την κατασκευή ενός φράχτη (χαρακτηρίστηκε ως «προσωρινά εμπόδια») στα σύνορα με την Κροατία για την αναχαίτιση της εισροής μεταναστών. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της, Μίρο Τσεράρ, «αυτή τη στιγμή, περίπου 30.000 μετανάστες είναι στο δρόμο τους προς τη Σλοβενία».
«Εάν δεν δράσουμε έγκαιρα, θα μπορούσε να προκληθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στο έδαφος της Σλοβενίας», συμπλήρωσε ο Σλοβένος ηγέτης, τονίζοντας ωστόσο πως «ο μοναδικός σκοπός αυτών των φραχτών και των περιφράξεων είναι να μην επιτρέπεται η διασπορά των μεταναστών». Ισχυρίστηκε επίσης πως το παραπάνω μέτρο είναι «προσωρινό» και πως η χώρα του «​​δεν θα κλείσει τα σύνορα».
Σύμφωνα με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, τα «προσωρινά εμπόδια» που θα ανεγερθούν κατά μήκος των συνόρων με την Κροατία, θα γίνουν προκειμένου να ελεγχθεί η ροή των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά θα διατηρήσουν σε λειτουργία τα μεθοριακά σημεία διέλευσης. Σημειώνεται πως σχεδόν 170.000 μετανάστες διέσχισαν τη Σλοβενία ​​από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με έναν συρματένιο φράχτη με την Κροατία, με αποτέλεσμα η ροή των προσφύγων να κατευθυνθεί προς τη Σλοβενία.

Πρόταση για κλείσιμο συνόρων στην Ολλανδία 

Τα σύνορα της χώρας του θέλει να κλείσει ο ακροδεξιός βουλευτής Χέερτ Βίλντερς, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις και φέρεται ως πολύ πιθανόν να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του οποίου ηγείται, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στα χρονικά καθώς έχει ενισχυθεί λόγω της χειρότερης προσφυγικής κρίσης που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
O Χέερτ Βίλντερς δήλωσε ευθέως ότι το κλείσιμο των συνόρων θα γίνει ώστε να εμποδιστεί η άφιξη χιλιάδων προσφύγων στην Ολλανδία, κάτι που χαρακτήρισε ως «ισλαμική εισβολή».
«Ο μοναδικός και αποκλειστικός τρόπος να διαχειριστούμε την κρίση των προσφύγων είναι να ανακτήσουμε και πάλι την εθνική μας κυριαρχία... Δεν ζητώ τίποτα το παράλογο, ζητώ η κυβέρνησή μας να κλείσει τα σύνορα, όπως ακριβώς έγινε στην Ουγγαρία. Να κλείσουμε τα σύνορά μας σε αυτούς που θεωρούμε οικονομικούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες».
Την περασμένη εβδομάδα η Ολλανδία υποδέχθηκε 1.800 πρόσφυγες. Οι προτάσεις του Χέερτ Βίλντερς συχνά βρίσκουν ανταπόκριση σε όσους ανησυχούν για τις κοινωνικές ανακατατάξεις στην περίπτωση που εγκατασταθούν στην χώρα χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή το Ιράκ. Ήδη το ζήτημα των προσφύγων δείχνει να πολώνει τους Ολλανδούς. 

«Προστασία» πρώτα από Ιταλία και Ελλάδα

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προστατευτούν, όμως η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρέπει να γίνεται πρώτα από όλα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι εάν οι πρόσφυγες έχουν ήδη διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, οι προσφυγικές ροές μπορούν πλέον μόνον να μετατοπιστούν.
Το παραπάνω σημείωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προχωρήσει σε διεύρυνση των μέτρων προστασίας των κοινοτικών εξωτερικών συνόρων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία και προς τούτο η Ε.Ε. θα επενδύσει περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, διότι έχει περισσότερο νόημα οι πρόσφυγες να μπορούν να παραμένουν επί τόπου, καθώς αυτή είναι η μοναδική βιώσιμη λύση, και από την πλευρά της η Αυστρία θα διαθέσει συνολικά 26 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια επί τόπου.
Επιπλέον θα πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν τα κέντρα κατανομής των προσφύγων, καθώς, κατά την άποψή του, τα μέτρα στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. εξυπηρετούν τον έλεγχο, αλλά δεν μειώνουν τον αριθμό των προσφύγων.

Τετραπλασιάστηκαν οι παράτυπες είσοδοι 

Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη) η Frontex: Κατά τους πρώτους δέκα μήνες της φετινής χρονιάς καταγράφηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύριο παράτυπες είσοδοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί το 2014.  
Μόνο τον Οκτώβριο, 150.000 άνθρωποι πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Φέτος, η χώρα μας έχει δεχθεί μέχρι στιγμής, πάνω από 540.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Αντίθετα, από τις αρχές του χρόνου έχουν περάσει στην Ιταλία μόλις 140.000 άνθρωποι, ενώ κατά το ίδιο διάστημα του 2014 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ήταν μεγαλύτερος, αφού άγγιξε τις 155.000.

«Πρόοδος» αλλά... χωρίς αποτέλεσμα

Ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν μήνα, ξεκαθάρισε όμως πως δεν έχει υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στη Σύνοδο των υπουργών συζητήθηκε η εφαρμογή των δράσεων που πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη 400 αστυνομικών στη Σλοβενία ενώ όπως είπε τα κράτη-μέλη, μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευθεί για τη διάθεση συνολικά 250 αξιωματικών από τα μέσα Νοεμβρίου. Στόχος της Ε.Ε. είναι να αυξηθούν οι ικανότητες υποδοχής και να φθάσουν τις 100.000 θέσεις, σε χώρες κατά μήκος της διαδρομής. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα hotspots και το σύστημα μετεγκατάστασης, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν μετεγκατασταθεί 147 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οπως επισήμανε, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. 
Συμπλήρωσε πως η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και γι αυτό θα υπάρξει ενίσχυση του ρόλου της Frontex. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως έως το τέλος του έτους θα υποβληθεί μια πρόταση για τα Ευρωπαϊκά Σύνορα και την Ακτογραμμή.
Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Institut für Wirtschaftsforschung, Ifo) του Μονάχου εκτίμησε πως η Γερμανία θα αντιμετωπίσει κόστη 21 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον για να προσφέρει στέγη, τροφή και παιδεία στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η εκτίμηση -που βασίζεται στην υπόθεση ότι θα ζητήσουν άσυλο 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία το 2015- κάνει λόγο για ένα υπερδιπλάσιο ποσό από την προηγούμενη πρόβλεψη, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, που εκτιμούσε τα κόστη σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Πηγή:efsyn.gr"


Δημοσίευση σχολίου