Δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους προτεινόμενους κανόνες για την εφαρμογή της ενιαίας τραπεζικής νομοθεσίας της ΕΕ στις χώρες- μέλη της Ευρωζώνης ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα το σχέδιό της σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων και των ευχερειών που εμπεριέχονται στο δίκαιο της Ένωσης.
Τα έγγραφα αυτά καθορίζουν πώς η άσκηση των δικαιωμάτων και των ευχερειών της τραπεζικής νομοθεσίας μπορούν να εναρμονιστούν στη ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ.
Από τότε που δημιουργήθηκε, πριν από ένα χρόνο, η αρχή εποπτείας για περισσότερες από 120 τράπεζες σε ολόκληρη την ζώνη, η ΕΚΤ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «επί ίσοις όροις πεδίο» για τους δανειστές, ενώνοντας το συνονθύλευμα διαφορετικών παραδόσεων, ερμηνειών και νομικών απαιτήσεων. Το εποπτικό συμβούλιο έχει συμφωνήσει σε μια τυπική ερμηνεία του δικαίου της ΕΕ για 122 από τα περισσότερα από 150 εθνικά συστημικά τραπεζικά ιδρύματα
Η διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο, το οποίο θα είναι ένα δεσμευτικό νομικό μέσο, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Το κοινό μπορεί να υποβάλει τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου μέσω της ιστοσελίδας της ΕΚΤ. Η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη στις 11 Δεκεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο κανονισμός θα υιοθετηθεί γύρω στις 16 Μαρτίου.
Η διαδικασία εναρμόνισης των εθνικών πρακτικών θα επηρεάσει συγκεκριμένα δύο τομείς, όπως επισήμανε η ΕΚΤ. Το πρώτο είναι η εκμετάλλευση τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στις θυγατρικές ασφαλιστικές και το δεύτερο είναι σε ότι αφορά με την αναβαλλόμενη φορολογία.

"Πηγή:toxrima.gr"

Δημοσίευση σχολίου