"Τα σύνορα μιας χώρας δεν είναι για μένα σημαντικά", δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα "Bild", επισημαίνοντας ότι, το ΝΑΤΟ είναι επιθετικό κι ότι η Ανγκελα Μέρκελ είναι τίμια και την εμπιστεύεται.

«Η Άνγκελα Μέρκελ είναι τίμια  και την εμπιστεύομαι» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος

"Έχουν ήδη περάσει 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όμως το τελευταίο χρόνο, υπήρξαν περισσότερες κρίσεις και περισσότεροι πόλεμοι. Τι πήγε τόσο στραβά στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης;", τον ρωτά ο Γερμανός δημοσιογράφος.
"Αυτή είναι η ερώτηση όλων των ερωτήσεων. Τα κάναμε όλα λάθος", δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει: "Δεν μπορέσαμε εξαρχής να εμποδίσουμε την διαίρεση της Ευρώπης. Μπορεί εδώ και 25 χρόνια να έχει πέσει το Τείχος του Βερολίνου, όμως υπάρχουν αόρατα τείχη προς την Ανατολική Ευρώπη. Αυτό έχει οδηγήσει σε παρεξηγήσεις , αντεγκλήσεις".
Ο Πούτιν επισημαίνει ακόμη πως κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να διαφυλάττει όπως αυτό κρίνει την ασφάλειά του. "Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να οργανώνει όπως αυτό θέλει την ασφάλειά του, όπως το ίδιο κρίνει σκόπιμο. Αλλά τα κράτη που είναι ήδη κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μπορούν να ακολουθούν τα δικά τους συμφέροντα. Και μπορεί κανείς να το κάνει, χωρίς να επεκταθεί προς τα ανατολικά", υπογραμμίζει ο Ρώσος πρόεδρος. 
Ερωτηθείς για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ο Πούτιν επεσήμανε:  "Για μένα δεν είναι σημαντικά τα εδάφη και τα σύνορα ενός λαού, αλλά η μοίρα ενός έθνους."
Για τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λέει όχι στην ένταξη νέων κρατών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, υπογραμμίζει ο Ρώσος πρόεδρος στην εφημερίδα "Bild".
"Για να ενταχθεί μία χώρα στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει όχι μόνο να το επιθυμεί αλλά και να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Εξάλλου, στο καταστατικό της Συμμαχίας δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι το NATO πρέπει να εντάξει στους κόλπους του ορισμένες χώρες", υπογραμμίζει ο Πούτιν.
Τέλος, αναφορικά με τις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος λέει χαρακτηριστικά: "Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επεδίωξαν μία θριαμβευτική νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης. Ήθελαν να καθίσουν μόνες τους στο θρόνο της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ επεδίωξαν τον απόλυτη θρίαμβο κι αυτό το βλέπουμε στα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα.

Κλείνοντας την συνέντευξή του, ο Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελαρίου τονίζοντας πως, όχι μόνο την εμπιστεύεται αλλά την θεωρεί και τίμια. 
 parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου