Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη την Τρίτη από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, το αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό σύστημα David’s Sling (Η Σφεντόνα του Δαυίδ), γνωστό και ως «Magic Wand» (Μαγικό Ραβδί), ξεκίνησε η παράδοση στην Αεροπορία της χώρας ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να οδεύσει σταδιακά στην πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη και αξιοποίηση.

Το σύστημα προορίζεται να προστατεύσει το Ισραήλ από την απειλή των πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Η παράδοση του συστήματος στην Αεροπορία πραγματοποιείται από τον ισραηλινό Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας (Missile Defense Organization) του υπουργείου Άμυνας της χώρας, σε συνεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (Missile Defense Agency), καθώς οι ΗΠΑ συμμετείχαν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του συστήματος.
Το σύστημα κηρύχθηκε επιχειρησιακό μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών τον περασμένο Δεκέμβριο. Έχει ξεκινήσει η παράδοση των ραντάρ του συστήματος, των σωλήνων όπου φιλοξενούνται οι πύραυλοι αναχαίτισης (Stunner) και του κέντρου διοίκησης και ελέγχου του συστήματος.
Το σύστημα David’s Sling αποτελεί το μεσαίο επίπεδο της αντιβαλλιστικής «ομπρέλας» του Ισραήλ, όπου το πρώτοι επίπεδο εκπροσωπείται από το γνωστό σύστημα Iron Dome που αναχαιτίζει πυραύλους βραχέως, με το νέο σύστημα να εμπλέκει στόχους σε αποστάσεις από 70-250 χιλιόμετρα και τα Arrow-2 (επιχειρησιακό) και Arrow-3 (υπό ανάπτυξη) να προορίζονται για την εμπλοκή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Κύριος κατασκευαστής του συστήματος είναι η ισραηλινή εταιρία Rafael, με κύριο υποκατασκευαστή (subcontractor) τη γνωστή αμερικανική Raytheon Missile Systems. Το ραντάρ του συστήματος κατασκευάζεται από την ισραηλινή Elta, θυγατρική της επίσης ισραηλινής Israel Aerospace Industries (IAI). Το κέντρο Ελέγχου Μάχης (Battle Management Center) αναπτύχθηκε από την ισραηλινή Elisra, θυγατρική της επίσης ισραηλινής Elbit.

Δημοσίευση σχολίου