Η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις εξαγωγές όπλων σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία. Το Βερολίνο ωστόσο θεωρεί παρά τα πρόβλήματα τις χώρες αυτές «παράγοντες σταθερότητας».


Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο η 
συζήτηση για τη στρατιωτική συνεργασία Γερμανίας και Τουρκίας κατόπιν αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ίσως ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Καρλ-Χάιντς Μπρούνερ να εξέφρασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση στην Τουρκία: «Ναι, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος οδηγεί την Τουρκία στο Μεσαίωνα, καταδιώκει τους Κούρδους, καταπατά το δικαίωμα της ελευθερίας της άποψης. Κανένας στο κοινοβούλιο δεν το αμφισβητεί. Αμφιβάλλω όμως αν το κόμμα Η Αριστερά έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση διεθνώς».
Με αίτημά της για συζήτηση η Αριστερά θέλησε να φέρει στο γερμανικό κοινοβούλιο το επίμαχο ζήτημα της πώλησης γερμανικών όπλων στην Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι στον απόηχο της επίθεσης αυτοκτονίας στην πλατεία Σουλταναχμέτ στην Κων/πολη ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε ανακοινώσει στενότερη γερμανοτουρκική συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
«Ούτε ένα σεντ στον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν»
Αριστερά και Πράσινοι ζητούν το άμεσο πάγωμα των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, αλλά και τη Σαουδική Αραβία. Η πράσινη βουλευτής Κλάουντια Ροτ χαρακτήρισε «ηχηρή σιωπή» τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Από την πλευρά της η κουρδικής καταγωγής βουλευτής Σεβίμ Ντάαντελεν τόνισε: «Η Αριστερά ζητά: Σταματήστε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Ούτε ένα σεντ και κανένα όπλο στον νονό της τρομοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν».
Για την κυβέρνηση Τουρκία και Σαουδική Αραβία είναι παρά τα πολλά μειονεκτήματα «παράγοντες σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και ειδικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Ρόντεριχ Κίζεβετερ προειδοποιεί: «Θα πρέπει να προσέξουμε τον κίνδυνο που απορρέει από τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Ρωσίας και από το Ιράν στην περιοχή».
Καθοριστικός ο ρόλος του Ριάντ για την ειρήνευση στη Συρία
Παρ΄ όλα αυτά όμως ο συντηρητικός βουλευτής παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να ασκηθεί επιρροή στην Άγκυρα ως προς τη διαχείριση του κουρδικού και παράλληλα να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη στήριξη της Τουρκίας στο Ισλαμικό Κράτος.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ είχε δηλώσει, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων, ήδη την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας ότι η Σαουδική Αραβία είναι απαραίτητη για την ειρήνευση στην Συρία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ δήλωσε με σαφή δόση ειρωνείας: «Αν σταματήσω να συνομιλώ με κάθε χώρα της οποίας την πολιτική δεν συμμερίζομαι τότε θα είχα πολύ χρόνο να αφιερώσω στην καλλιέργεια των εξαιρετικών σχέσεων με το Λουξεμβούργο».

Δημοσίευση σχολίου