Εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται πως είναι πλέον η κατάσταση στη Βενεζουέλα, με τον πρόεδρο της Νικολάς Μαδούρο να βάζει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης.


Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσίευσε την Παρασκευή διάταγμα «που κηρύσσει Κατάσταση Οικονομικής Ανάγκης σε όλη την εθνική επικράτεια» για 60 ημέρες.
Ο Λούις Σάλας, υπουργός Οικονομικών της χώρας, ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ότι με το διάταγμα η κυβέρνηση μπορεί να χορηγήσει έκτακτους πόρους σε δημόσιες οντότητες και να σχεδιάσει ειδικά μέτρα για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αθέτησης υποχρεώσεων. Επιπλέον οι υπουργοί έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν περιορισμούς για να προστατεύσουν το εθνικό νόμισμα.
Το διάταγμα, το οποίο μπορεί να παραταθεί για επιπλέον 60 ημέρες, θα κατατεθεί στο νομοθετικό σώμα και στην συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η δημοσίευση ήρθε λίγες ώρες προτού ο κ. Μαδούρο εμφανιστεί στην βουλή για τις προγραμματικές του δηλώσεις και ενώ η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7% φέτος με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Η βουτιά της τιμής του αργού πετρελαίου έχει οξύνει την οικονομική κρίση στην χώρα, με τον πληθωρισμό να κινείται κοντά στο 200% και με ελλείψεις σε βασικά αγαθά.
Σημειώνεται πως ο κ. Μαδούρο έχει χάσει την πλειοψηφία στην βουλή και οι αντίπαλοι του έχουν υποσχεθεί να τον διώξουν από την θέση του προέδρου μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

 thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου