“Στα τέλη του 2013 εργάζονταν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας 1.125 Έλληνες ιατροί. Είναι η πολυπληθέστερη ομάδα ξένων γιατρών και μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του γερμανικού Συστήματος Υγείας”, τόνισε η Υπουργός Υγείας του ομοσπόνδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Μπάρμπαρα Στέφενς, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση υποδοχής Ελλήνων ιατρών, στο Ντόρτμουντ.Η ίδια υπογράμμισε, ότι “οι καλά εκπαιδευμένοι Έλληνες ιατροί φέρνουν τις ειδικές τους γνώσεις και τις δικές τους εμπειρίες στο γερμανικό Σύστημα Υγείας και μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του υψηλού επιπέδου του γερμανικού Συστήματος».
Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η “Deutsche Welle”, στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου ζει το ένα τέταρτο περίπου των Γερμανών, ο αριθμός των ξένων γιατρών έχει φθάσει τους 9.400. Από αυτούς 1.125 (12,1%) είναι Έλληνες και ακολουθούν οι Ρουμάνοι (802) και οι Σύροι (450).
Στα τέλη του 2013 εργάζονταν στην Γερμανία 2.847 Έλληνες ιατροί, αποτελώντας την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τους Ρουμάνους (3.454), ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούσαν οι Αυστριακοί (2.611) και οι Πολωνοί (1.830)
«Η Γερμανία χρειάζεται την εισροή ειδικευμένων εργαζομένων, κυρίως στο πεδίο της Υγείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου, που υπενθυμίζει την σχετική συνεργασία της περιφερειακής Κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Συνολικά, στα τέλη του 2013, εργάζονταν στην Γερμανία 2.847 Έλληνες ιατροί. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τους Ρουμάνους (3.454), ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούσαν οι Αυστριακοί (2.611) και οι Πολωνοί (1.830).
Εξαιτίας του υψηλού τους αριθμού, πολλοί νέοι ιατροί στην Ελλάδα δεν έχουν απασχόληση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Αυτή η εταιρική σχέση ωφελεί ξεκάθαρα και τις δύο χώρες», τονίζει η Γερμανίδα Υπουργός, εξηγώντας, ότι βασική προϋπόθεση για τέτοιου είδους συνεργασίες είναι να αντλούν οφέλη και οι δύο πλευρές.
Η μία στις εννέα γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζει να προσλάβει εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, ενώ περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, που αναζητούν αλλοδαπούς συνεργάτες, απευθύνονται κυρίως προς την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα
Στην Γερμανία εντείνεται το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων σε πολλά πεδία της Οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα, που έγινε κατ’ εντολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, Νέων Μέσων και Επικοινωνίας (Bitkom), η μία στις εννέα γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζει να προσλάβει εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό. «Αυτή η τάση θα έχει μεγάλη διάρκεια», εκτιμά ο Τιλ Κέστνερ, γενικός διευθυντής της Linkedin για την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ ο Άξελ Πολς, συντάκτης της έρευνας της “Bitcom Research” προσθέτει: «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις καλές ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, γνωρίζοντας, πως, όταν περάσει η κρίση, θα μειωθεί η διάθεση των Ισπανών, των Ελλήνων ή των Ιταλών να έλθουν στην Γερμανία».
Όπως επισημαίνει εξάλλου η οικονομική επιθεώρηση “Wirtschaftswoche”, Γερμανοί εργοδότες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους για προσλήψεις εργαζομένων στην νότια Ευρώπη. «Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, που αναζητούν συνεργάτες στο εξωτερικό, ανέφεραν ως «χώρες στόχο» την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα».Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου