Τα ξέρετε όλα για το διαβήτη;
Αυτοί είναι οι πιο κοινοί μύθοι για την ασθένεια.
Ακόμα κι αν δεν είστε διαβητικοί, μπορείτε πιθανώς να φανταστείτε πόσο δύσκολο πρέπει να είναι να ζεις με μια ασθένεια που απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, όπως η σωματική υγεία.
Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε αλλά στην πραγματικότητα, όμως η ασθένεια του διαβήτη “θεωρείται μια από τις πιο απαιτητικές ψυχολογικά χρόνιες ασθένειες και συχνά σχετίζεται με διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές,” γράφουν στο περιοδικό Clinical Diabetes, ειδικοί από το Κέντρο Υγείας στο Μαϊάμι.

Δε σας κατηγορεί κανείς φυσικά που δε γνωρίζετε τα πάντα για το διαβήτη. Αν ανησυχείτε όμως για την εμφάνιση διαβήτη ή ανησυχείτε για κάποιον δικό σας άνθρωπο με διαβήτη, αυτοί είναι οι πιο κοινοί μύθοι σχετικά με τη χρόνια αυτή ασθένεια. 
1. Ο τύπος 1 και ο τύπος 2 είναι παρόμοιοι Λυπάμαι αλλά όχι.Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στη φυσιολογία. Ο διαβήτης τύπου 1 σημαίνει ότι το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη. Ο καθένας χρειάζεται ινσουλίνη, την ορμόνη, που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά να παραχθεί ενέργεια με τη μορφή της γλυκόζης στα κύτταρα μας. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί το σώμα να επιτεθεί στον εαυτό του, στην περίπτωση αυτή καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. 
Ο διαβήτης τύπου 2, από την άλλη, σημαίνει ότι το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει και συνήθως ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Ενώ ο καθένας με διαβήτη τύπου 1 χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης, μόνο περίπου το 30% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 απαιτούν την ίδια μεταχείριση. 2. Όσοι έχουν διαβήτη παίρνουν ινσουλίνη Η ινσουλίνη χρειάζεται στο διαβήτη τύπου 1, αλλά είναι σχετικά σπάνιο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αντ ‘αυτού, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ελεγθεί με φάρμακα από το στόμα που λειτουργούν μειώνοντας την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα και την αύξηση της ινσουλίνης στο σώμα. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αποφευχθεί με σωστή διατροφή και συχνή άσκηση που βοηθά να ρυθμιστεί το σάκχαρο στο αίμα. 
3. Η κατανάλωση γλυκών προκαλεί διαβήτη Οι ειδικοί τονίζουν πως η ζάχαρη ΔΕΝ προκαλεί διαβήτη. Αντίθετα, ο διαβήτης είναι μια απάντηση σε ένα περίπλοκο συσχετισμό μεταξύ των υδατανθράκων και των σακχάρων που εισέρχονται στο σώμα. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα ή σε προβλήματα βάρους. 
4. Ο διαβήτης δεν είναι σοβαρή ασθένεια Φυσικά και είναι σοβαρή ασθένεια. Μπορεί ο ίδιος ο διαβήτης να μην οδηγεί σε θάνατο αλλά τα συμπτώματα του μπορεί να αποβούν μοιραία. Ο μη διεγνωσμένος διαβήτης, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, έμφραγμα, τύφλωση ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια.
5. Το αισθάνεσαι ότι έχεις διαβήτη Δυστυχώς υπάρχει πολύς κόσμος που ζει χρόνια χωρίς να γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη. Από τα 29,1 εκατομμύρια Αμερικάνους που πιστεύεται ότι έχουν διαβήτη, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη εκτιμά ότι περίπου 8,1 εκατομμύρια δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι πολύ εύκολο να πείσετε τον εαυτό σας πως μερικά από τα πιο εμφανή συμπτώματα, σημαίνουν κάτι άλλο. Η αυξημένη ανάγκη για ούρηση, για παράδειγμα, θα μπορούσε απλώς να είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού, αλλά μπορεί και να είναι σύμπτωμα διαβήτη. Είναι λοιπόν απαραίτητο να μη βγάζετε συμπεράσματα και να συζητάτε όλα αυτά τα προβλήματα με το γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά.
Πηγή:life2day.gr


Δημοσίευση σχολίου