Το πρωί της Τρίτης αντιπροσωπεία της ΔΕΗ με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης έκοψαν το ρεύμα στο ελεύθερο διαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός», κατόπιν εντολής του ΤΑΙΠΕΔ, όπως καταγγέλλεται. Μέλη της συνέλευση του θεάτρου διαμηνύουν ότι οι προγραμματισμένες παραστάσεις θα γίνουν κανονικά.


Ο χώρος όπου στεγάζεται το «Εμπρός» έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στα πλαίσια του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αξίζει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο λογαριασμός του ρεύματος για τον οποίο επιχειρείται το σφράγισμα του θεάτρου δεν ανήκει στην κατάληψη του «Εμπρός» αλλά στην προηγούμενη διοίκηση. 


Ανάλογη απόπειρα είχε γίνει και το 2013, ωστόσο αυτήν τη φορά ο συνεργείο της ΔΕΗ προχώρησε περισσότερο κατάσχοντας τα ρολόγια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η οποιαδήποτε πολιτιστική εκδήλωση στο χώρο. «Έσκαψαν το πεζοδρόμιο και έκοψαν την κεντρική παροχή και παραβιάζοντας τις πόρτες αφαίρεσαν κι από μέσα το ρολόι κι έκοψαν τα καλώδια» εξηγούν μέλη του θεάτρου, τα οποία ωστόσο τονίζουν με κάθε τρόπο πως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν. Στην προσπάθεια αυτή θα είναι σύμμαχος και η τοπική κοινωνία, που ήδη εκφράζει τη θέληση της να στηρίξει τον χώρο όσο αντιμετωπίζει προβλήματα ρευματοδοσίας.

«Η παράσταση θα γίνει κανονικά»

«Η παράσταση το απόγευμα, με τίτλο "η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ" θα γίνει κανονικά ακόμα κι αν χρειαστεί αν φέρουμε γεννήτρια» τονίζουν μέλη της συνέλευσης του «Εμπρός». Εκτιμούν επίσης ότι πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης του θεάτρου, η δράση του οποίου τελευταία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων κόσμου, καθώς στο χώρο διεξάγονται δράσεις για το προσφυγικό, αντιφασιστικά φεστιβάλ. Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Η συνέλευση του θεάτρου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία καλεί όλες και όλους σε στήριξη του χώρου και του εγχειρήματος του Εμπρός σήμερα από τις 6:00 μ.μ.
«Στο υποτιθέμενο ενδιαφέρον του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάδειξη της ιστορικής αξίας του κτιρίου εμείς απαντάμε εδώ και τέσσερα χρόνια με δράσεις που προωθούν την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πειραματισμό παράλληλα με την κοινωνικοπολιτική παρέμβαση στο πλαίσιο μιας δομής αντιιεραρχικής και αντιεμπορευματικής» τονίζει η συνέλευση του «Εμπρός»

Νέα απόπειρα σφραγίσματος


Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται απόπειρα σφράγισης του συγκεκριμένου χώρου. Τον Σεπτέμβριο του 2013 υπάλληλοι του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με αστυνομικούς είχαν προσπαθήσει να σφραγίσουν το κτίριο, με την ίδια αιτιολογία. Το ΤΑΙΠΕΔ σημείωνε τότε ότι στόχος του «είναι η αξιοποίηση του ακινήτου μέσα από νόμιμες διαδικασίες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορικής του αξίας καθώς και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής». Τελικά τότε είχε βρεθεί η λύση μετά από συνομιλίες με τη ΔΕΗ ώστε ο χώρος να ξανανοίξει και να λειτουργήσει.

Ο χώρος του «Εμπρός» ήταν εγκαταλειμμένος για χρόνια και άρχισε να λειτουργεί αυτοργανωμένα από το 2011, όταν η ομάδα καλλιτεχνών «Κίνηση Μαβίλη», με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών Τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών, τον πήρε στα χέρια της. 

Δημοσίευση σχολίου