Την προσπάθειά της να απομονώσει τους αγρότες από το ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο των αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό κλιμακώνει η κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται από χθες σε μπαράζ δηλώσεων που περιγράφουν τους αγρότες ως επιχειρηματίες, οι οποίοι βλάπτουν την εθνική οικονομία και ταυτόχρονα «δεν ξέρουν τι ζητάνε».

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι μιας ομάδας μπλόκων κατέθεσαν υπόμνημα - βάση διαλόγου, όπως είπαν, με τον Πρωθυπουργό και αναμένουν την ανταπόκριση από την πλευρά του.
Η υποβολή του υπομνήματος στον Πρωθυπουργό είχε προαναγγελθεί την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν από την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, μετά τη συνεδρίαση εκπροσώπων από περίπου 25 μπλόκα στην Πέλλα.

Η «ομάδα της Πέλλας», στην οποία μετέχουν αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι, αποτελεί τώρα τον τρίτο πόλο των αγροτικών κινητοποιήσεων, με αρκετούς από τους επικεφαλής αγροτοσυνδικαλιστές να πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δύο πόλοι είναι τα 68 μπλόκα της Νίκαιας και τα λεγόμενα μπλόκα των Τεμπών, εκείνα δηλαδή που συντάσσονται με τις θέσεις που έχουν διατυπώσει οι αγρότες από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες.

Απόφαση για διάλογο έχουν λάβει και τα Τέμπη, αποκλειστικά όμως στη βάση του πλαισίου των αιτημάτων τους που έχουν δημοσιοποιήσει εδώ και μέρες, ενώ κινήσεις για την υποβολή υπομνήματος με αιτήματα γίνονται και από τους αγρότες της Πελοποννήσου.
Η κίνηση των μπλόκων της Πέλλας, πάντως, δημιουργεί σαφές ρήγμα στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, με ορισμένους εκ των αγροτοσυνδικαλιστών από τα άλλα μπλόκα να μιλούν για «λαγούς που έχουν μάθει καλά τον ρόλο τους». Τους εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής αγροτών, αλιέων, κτηνοτρόφων δέχθηκε στο Μαξίμου η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι είναι θετικό που οι αγρότες άρχισαν να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για διάλογο και ότι ο διάλογος γίνεται έτσι ώστε να αφορά και να αντιπροσωπεύονται όλοι οι αγρότες.
  
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΜΠΑΡΑΖ. Την ίδια ώρα, όμως, που αγρότες περνούσαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, κυβερνητικά στελέχη (τα οποία εντούτοις δεν εκλέγονται σε αγροτικούς νομούς) με μπαράζ δηλώσεών τους επιχειρούσαν να αποδομήσουν τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα (στην τηλεόραση του Σκάι) ότι οι αγρότες δεν έχουν αιτήματα, είναι επιχειρηματίες - κάλεσε μάλιστα «να θυμηθούμε τις ιστορίες στα θερμοκήπια της Ηλείας».

Ο Μπαλάφας επανέλαβε το επιχείρημα που επικαλούνται κατά κόρον κυβερνητικά στελέχη, ότι ο κόσμος ήξερε τι ψήφιζε τον περασμένο Σεπτέμβριο και πρόσθεσε: «Δεν είδα να μοιράζουν τα αιτήματα σε χαρτί στα μπλόκα. Ζητούν αφορολόγητο 30.000 ευρώ, έχει στοιχειώδη πιθανότητα αποδοχής αυτό, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τον ελληνικό λαό;».

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας (στο Mega), ο οποίος μίλησε για τη ζημιά που προκαλούν στην οικονομία οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης μιλώντας επίσης στο Mega κατηγόρησε τους αγρότες ότι δεν έχουν αιτήματα. «Κρίνουν τον Τσίπρα επειδή ανέβαινε στα τρακτέρ; Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στη χώρα» υποστήριξε και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να γίνει διάλογος, αν δεν ξέρουν τι ζητάνε;».


«ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΩΝ». «Μας δουλεύουν. Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα. Στη Νίκαια διαμορφώσαμε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο πέντε σημείων, στα οποία συμπιέσαμε το σύνολο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Τα πέντε αυτά σημεία αποτελούν τη βάση» σχολίασε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας Βαγγέλης Μπούτας. «Τόσο καιρό συζητάμε δημόσια με τους υπουργούς και τώρα υποστηρίζουν ότι δεν ξέρουν τα αιτήματά μας;» πρόσθεσε.

Οι αγρότες της Νίκαιας, πάντως, και τα μπλόκα που συντάσσονται μαζί τους δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε κλιμάκωση των αποκλεισμών οδικών αξόνων έχουν προχωρήσει ήδη αγρότες από πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα και είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε διάλογο με τη μερίδα των συναδέλφων τους που έχουν διατυπώσει σχετικό αίτημα. Ωστόσο, όπως σχολίαζε χθες ο Βαγγέλης Μπούτας, «κάποιοι ήταν έτοιμοι να φύγουν (σ.σ.: από τον δρόμο), το έχουν ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου