Δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι, ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο, ζήτησε να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Η απάντηση ήταν: «Η Γαλλία δεν μπορεί να υποστηρίξει περισσότερο την Ελλάδα όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα»
Στο θέμα των προσφύγων η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 και εξ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα στηρίξει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες πολλοί ευρωβουλευτές έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα κι όλοι έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πλέον αστυνόμευση στο αεροδρόμιο και ειδικότερα στις αναχωρήσεις πτήσεων προς μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να «πέσουν» στο τραπέζι των συζητήσεων διάφορα σενάρια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει συζητηθεί ανεπίσημα το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών νησιών από τη Συνθήκη Σένγκεν με τη διατήρηση της μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στην πράξη, η Γαλλία έχει ήδη υιοθετήσει κάτι τέτοιο με τα «υπερπόντια διαμερίσματα» της. 
Κατά τη στιγμή, της δημιουργίας του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, η Γαλλία εξήγησε ότι αυτά τα νησιά ήταν γαλλικά, αλλά επειδή ο έλεγχος τους είναι δύσκολος, καθίσταται αναγκαία η εξαίρεση τους.


Δημοσίευση σχολίου