Η πρώτη φορά αριστερά έφερε και τον ΝΑΤΟΪΚΟ στόλο στο Αιγαίο, την επόμενη φορά σειρά έχει ο Τουρκικός στόλος στην Κρήτη. 
Υπό αμερικανικό «καπέλο» και έπειτα από μαραθώνιες συνεδριάσεις της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ για τις λεπτομέρειες κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου ξεκινάει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα η εποπτεία του ΝΑΤΟ ως προς την επιχείρηση αποτροπής και επαναπροώθησης των προσφύγων στην Τουρκία που αναλαμβάνει η Frontex.


Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, τελικά προϊστάμενος της μεικτής επιχείρησης ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναλαμβάνει ο Αμερικανός ναύαρχος Μαρκ Φέργκιουσον, διοικητής JFC της Νάπολης και όχι ο Αγγλος ναύαρχος Κλάιβ Τζονστόουν (MARCOM) όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί! 
Η αλλαγή «καπέλου» αποφασίστηκε χτες από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ μετά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου εξαιτίας της απροθυμίας συνεργασίας των Τούρκων στρατιωτικών, που διαρκώς έθεταν βέτο προβάλλοντας τις παράλογες αξιώσεις τους ως προς τα θέματα επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου.
Τελικώς κρίθηκε σκόπιμο από την ηγεσία του ΝΑΤΟ προϊστάμενος της επιχείρησης στο Αιγαίο να αναλάβει Αμερικανός και όχι Βρετανός ναύαρχος ώστε να μπορεί να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στους Τούρκους, οι οποίοι για πρώτη φορά επί της ουσίας θα κληθούν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ και τη Frontex για να σταματήσει η ροή προσφύγων προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον Π. Καμμένο περιοχές ευθύνης της αποστολής είναι εκείνες που υπέδειξε η Ελλάδα. Οι περιπολίες του ΝΑΤΟ αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση αλλά για ΝΑΤΟϊκή αποστολή.
Ήδη ο Αμερικανός ναύαρχος JFC της Νάπολης έχει λάβει τις οδηγίες και θα ενημερώσει τον τακτικό διοικητή της SNMG2, που αυτήν την περίοδο είναι Γερμανός ναύαρχος.
ΕΦΤΑΣΑΝ ΚΑΝΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΦΡΑΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Σήμερα Παρασκευή (26.02.2016) όπως ήταν προγραμματισμένο έφτασε στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ προκειμένου να μπει σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. Οι πρώτες φρεγάτες που έφτασαν στο Αιγαίο είναι από τον Καναδά και τη Γερμανία.

Η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου, ενώ η γερμανική fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η ΝΑΤΟϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο.

Η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.
Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της ΝΑΤΟϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.
Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους. Επιχειρησιακός διοικητής της αποστολής ορίσθηκε ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command – JFC) στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.


Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου